Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Februárban dől el az idei szezon sorsa

2007.01.31. Bata Attila

Februárban dől el az idei szezon sorsa Osztrák idegenforgalmi szakértők szerint a lehető legjobbkor jött az elmúlt napok havazása, sok síelésből élő vállalkozás sóhajtott fel megkönnyebbülten. A statisztikák szerint a február a legerősebb hónap a téli üdülőhelyeken, köszönhetően az egész országot lépcsőzetesen érintő iskolai szüneteknek.

Az idei siralmas szezon kedvezőtlen hatásait valószínűleg jövőre is érezni fogják a síterepek. Egy ilyen szezon után jóval csökkeni fog az előzetes foglalások száma, és a vendégek nagy többsége csak az utolsó pillanatokban fogja eldönteni az aktuális hóhelyzet figyelembevételével, hogy mikor és hova fog menni síelni.

Az osztrák téli idegenforgalom meghatározó hónapja a február. A foglalások többsége (12,8%) a legrövidebb hónapra esik. Szintén nagy jelentőséggel bír a még előttünk lévő március (12,2%) és harmadik a rangsorban az idén nehezen induló januári hónap (11,5%). A szezon eleje szinte teljesen mellékesnek tűnik a forgalom tekintetében. Novemberben (2,65%) szinte még konganak a szálláshelyek, és a decemberi számokat (6,9%) sem tudja elég magasra emelni az ünnepek alatti zsúfoltság. Az április sokszor kiszámíthatatlan. Ha elég korán jönnek a húsvéti ünnepek, és még mindig jók a körülmények, akkor lehet egy kis bevételt remélni tőle.

Erre a szezonra az osztrákok négy százalékos emelkedés vártak a vendégéjszakák bevételeinek tekintetében, már most tisztán látszik, hogy ez a számítás nem fog bejönni. A megváltozott helyzetet figyelembevevő korrekciós számítások egyelőre még nem készültek, de a következő hetek forgalma fogja eldönteni, hogy lesz-e egyáltalán többletbevétel a tavalyi számokhoz képest.

Egy dolog biztos, az idegenforgalomnak fel kell készülnie az enyhe és hómentes téli időszakokra és olyan alternatív programokat kell ajánlania, amellyel megtarthatja a turistákat. Persze, ha a következő télen ismét térdig járunk majd a hóban, valószínűleg senkit sem fognak érdekelni az alternatív programok.

Az osztrák tartományok és régiók között továbbra is Tirol a legkedveltebb a síszezonban. Mögötte a sorrend: Salzburg, Vorarlberg, Stájerország, Bécs, Karintia, Felső-Ausztria, Alsó-Ausztria és a sort a természetesen a télből nem túl sokat profitáló Burgenland zárja.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.