Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szokatlan téli időjárás világszerte

2007.02.07. Bata Attila

Szokatlan téli időjárás világszerte Szokatlan dolgokat produkál az idei tél az egész világon.Mostanában három kuriózumnak számító eseményről kaptunk hírt. Hosszú idő után havazott a török tengerparton, az eddigi legenyhébb tél köszöntött Pekingre és egész januárban nem havazott a Himalája indiai oldalában.

A homokos tengerpartjáról ismert török Riviéra is szokatlan áldásban részesült a hét elején. A magyarok által is látogatott üdülőhely, Antalya lakói alaposan meglepődtek hétfő este, amikor egy kiadós havazás után vastag hóréteg borította a tájat. A település lakóinak tizennégy évet kellett várniuk a mostani havazásra.

Szokatlanul enyhe az időjárás a kínai fővárosban. Február 3-án, szombaton 12,8 fokot mértek Pekingben, amely a helyi meteorológiai intézet szerint legalább harminc éve nem fordult elő a fővárosban.

Himachal Pradesh, az észak-nyugati magas hegyekkel övezett indiai tartomány neve, amely a helyiek nyelvén is azt jelenti, hogy a hó birodalma. Az idei január nem sokkal járult hozzá a birodalom hórétegének vastagításához, ugyanis egy centiméter hó sem esett az egész hónapban. A régióban, ahol 7000 méter feletti csúcsokat is találhatunk, utoljára 37 évvel ezelőtt fordult elő, hogy nem egyáltalán nem havazott januárban.

Errefelé január hagyományosan a leghidegebb és a legcsapadékosabb hónap. Az alacsonyabban fekvő területre ilyenkor hatalmas mennyiségű eső zúdul, amely idén januárban a totális szárazság miatt teljesen elmaradt. A csapadékmentes időjárás komoly gondokat okozhat a mezőgazdaságnak. A hideg időjárás is elmaradt januárban. A szokásosnál átlagosan nyolc fokkal mértek melegebb értékeket, számos helyen megdőlt a melegrekord.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.