Menü ≡

Szokatlan téli időjárás világszerte

2007.02.07. | Szerző: Bata Attila
Szokatlan téli időjárás világszerte Szokatlan dolgokat produkál az idei tél az egész világon.Mostanában három kuriózumnak számító eseményről kaptunk hírt. Hosszú idő után havazott a török tengerparton, az eddigi legenyhébb tél köszöntött Pekingre és egész januárban nem havazott a Himalája indiai oldalában.

A homokos tengerpartjáról ismert török Riviéra is szokatlan áldásban részesült a hét elején. A magyarok által is látogatott üdülőhely, Antalya lakói alaposan meglepődtek hétfő este, amikor egy kiadós havazás után vastag hóréteg borította a tájat. A település lakóinak tizennégy évet kellett várniuk a mostani havazásra.

Szokatlanul enyhe az időjárás a kínai fővárosban. Február 3-án, szombaton 12,8 fokot mértek Pekingben, amely a helyi meteorológiai intézet szerint legalább harminc éve nem fordult elő a fővárosban.

Himachal Pradesh, az észak-nyugati magas hegyekkel övezett indiai tartomány neve, amely a helyiek nyelvén is azt jelenti, hogy a hó birodalma. Az idei január nem sokkal járult hozzá a birodalom hórétegének vastagításához, ugyanis egy centiméter hó sem esett az egész hónapban. A régióban, ahol 7000 méter feletti csúcsokat is találhatunk, utoljára 37 évvel ezelőtt fordult elő, hogy nem egyáltalán nem havazott januárban.

Errefelé január hagyományosan a leghidegebb és a legcsapadékosabb hónap. Az alacsonyabban fekvő területre ilyenkor hatalmas mennyiségű eső zúdul, amely idén januárban a totális szárazság miatt teljesen elmaradt. A csapadékmentes időjárás komoly gondokat okozhat a mezőgazdaságnak. A hideg időjárás is elmaradt januárban. A szokásosnál átlagosan nyolc fokkal mértek melegebb értékeket, számos helyen megdőlt a melegrekord.

Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó kontinensek:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »