Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

20-30 cm friss hó esett kedd reggelre az Alpokban

2007.02.13. Bata Attila

20-30 cm friss hó esett kedd reggelre az Alpokban Ezen a télen komoly hírnek számít, hogy az Alpokon tegnap este átvonult havazás átlagosan 20-30 cm friss hóval örvendeztette meg a síelés szerelmeseit. A havazás felfrissítette az osztrák, szlovén és francia pályákat. Az osztrák hegyekben kisebb, a francia Alpokban pedig jelentős a lavinaveszély.  

A keddre várt hidegfront pontosan úgy érkezett, ahogy jósolták Ausztriában. A magasabban fekvő részeken az idei télen már hatalmasnak számító 20-30 cm friss havat hagyott maga után. A karintiai és a déli síterepek ezúttal is szerencséseknek mondhatják magukat, hiszen Nassfelden 30 cm, a többi síterepen pedig 15-20 cm hó hullott. A szomszédos olasz és szlovén pályákra készülők is örülhetnek, hiszen Tarvisióban 15 cm, Bovecen 40 cm, és a Bohinj tó felett pedig 30 cm friss hó hullott.

Ezúttal Ausztria többi részére is jutott az égi áldásból. Saalbach-Hinterglemmből 15 cm friss havat jelentettek. A közeli Zell am See körüli pályákon 21 cm, míg a kapruni gleccseren 25 cm friss hó esett. Nyugatabbra haladva is maradt a havazás intenzitása, bár a Ski Amadé most nem tartozott a havazás egyértelmű nyertesei közé. Schladming és Flachau nem jelentett friss havat, de a közeli Zauchensee magasabb pályáin 15 cm friss hó esett. Tirolban és Voralbergben is szépen havazott. Söldenben 5-15 cm esett, míg Ischgl 25 cm friss hóról számolt be.

Még több hó esett Franciaországban. Itt inkább esőre számítottak a meteorológiai előrejelzések alapján, úgy is indult, de később a hóhatár sokkal mélyebbre került az előrejelzettnél. Erősen havazott az ismertebb alpesi helyeken (pl. Tignes vagy Les 2 Alpes), sok helyen 25-30 cm hó esett. Les Arcs környékén a 2500 méter feletti pályákra 50-60 cm friss hó hullott. Itt az elmúlt egy hét alatt átlagosan 60-90 cm friss hó esett, és jelentősen megnőtt a lavinaveszély. A pályán kívüli terület igencsak csábítónak tűnik, de a hegyi mentők szerint most könnyen az életével fizethet, aki a laza szerkezetű hóba merészkedik.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.