Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Melegrekord, tűz, hó, és áprilisi síelés Szlovákiában

2007.04.16. Bata Attila

Melegrekord, tűz, hó, és áprilisi síelés Szlovákiában Az osztrák körkép után nézzünk szét északi szomszédunknál is, hol vannak még fehér foltok, ahol lehet egy utolsót csúszni. Az utóbbi hét igen változatos volt Szlovákiában, havazott a Tátrában, délen megdőlt a melegrekord, erdőtüzek tomboltak a hegyekben, de még mindig lehet síelni a Tátra hegyeiben.

Az elmúlt hétvégén számos erőn felül kitartó szlovák síterep fejezte be az idei szezont. Nagyon sokan szerették volna, ha a Kis-Fátra síterepeinek hírnevét idén megmentő Túrócszentmárton (Martinské Hole) még kitart a hétvégéig, de sajnos a meleg itt is megtette a hatását, és korábban kellett zárni a tervezettnél.

Előző hétvégén bezárt a Rohács hegységben található Zverovka-Spalena völgy is. A Zuberec melletti síterep az idén is az elsők között nyitott ki Szlovákiában és január végétől már megbízható hóviszonyokkal várta a síelőket. Hétvégére már nem nyitott ki az előző hétvégeken is már csak 'takaréklángon' üzemelő Strednica síterep a festői Zdiarban.

A hét közepén sokak meglepetésére egy kisebb hideghullám érte el a Magas-Tátra környékét, amely a lehűlés mellett 3-15 cm friss havat is hozott. A frissen érkezett havazás már nem segített a fentebb említett két terepen, a helyieket is a havazást kísérő 70-80 km/órás széllökések zavarták inkább.

Fentebb hó, lentebb pedig tűz jellemezte a hegyeket. Új-Tátrafüred (Novy Smokovec) feletti domboldalban lángra kapott az erdő, amelyet végül is a poprádi és csorba-tavi tűzoltók oltottak el. Sajnos a környezeti károk mellett, többszázezer koronás anyagi kár is keletkezett. A hétvégén a Donovaly melletti hegyekben is meggyulladt az erdő.

Nem sokkal az áprilisi havazás után a melegrekord is megdőlt Szlovákiában. Szombaton Pozsonyban 24 fokot mutatott a hőmérő és ezzel megdőlt az 1952-ben mért 23,7 fokos rekord. Az országos rekord is megdőlt ezen a napon. A Zólyom és Besztercebánya közötti Sliac községet onnan ismerhetjük, hogy Donovalyba csak ezen falun keresztül tudunk autópálya matrica megvásárlása nélkül eljutni. Mostantól ez a falu tartja a melegrekordot 25,1 fokkal.

Melegrekord ide, melegrekord oda, a hegyekben még mindig lehet síelni. Csodálatos kék ég és napsütés várta a síelőket Chopokon. A tökéletes időben síelőknek megadatott az a szerencse, hogy egész nap jártak a déli és északi oldalakat összekötő liftek, amelyre nagyon ritkán volt példa a szezonban. Chopok két oldala most néhány napra bezár és csak hétvégére nyitnak ki (április 20-22). Tervek szerint számos lift fog üzemelni, köztük az előbb említett összekötő liftek is.

A Magas-Tátrában továbbra is nyitva tart a Lomnici nyereg. Itt már kedvezményekkel várják a síelőket. Ne csodálkozzunk, ha hétközben is többen lesznek a vártnál, hiszen a környékbeli járásokban lakók ilyenkor nagyon olcsón síelhetnek, sajnos ez a kedvezmény külföldiekre nem vonatkozik. Fontos tudni, hogy április 15-től tilos a sítúrázás a Magas-Tátrában, vélhetően a Nemzeti Park ellenőrei előszeretettel fognak bírságolni. A nyeregben várhatóan május 8-ig lehet majd síelni, de nem árt óvatosnak lenni a pályán, hiszen a múlt héten is számos ütközés történt és többen a poprádi kórházban kötöttek ki.

Továbbra is használható a csorba-tavi Szoliszkó, a másik nyitvatartó magas-tátrai síterep. Itt még egy méter a hó vastagsága és valószínűleg kitart a következő hétvégéig. Az elmúlt hétvégén szintén egy kis részen üzemelt még Chleb, a Vratna völgyében, de itt nem valószínű, hogy a jelenleg 15 centiméteres hóréteg síelhető állapotban marad a következő hétvégére. Mindenesetre a legfrissebb szlovák meteorológiai előrejelzések a tavaszias értékek mellett azt ígérik, hogy reggelente a hegyekben fagyni fog és akár havazhat is 1000 méter felett.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.