Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Főszezonban tört ki a vulkán az új-zélandi síterepen

2007.09.26. Stánicz Balázs

Főszezonban tört ki a vulkán az új-zélandi síterepen Tegnap váratlanul kitört az Északi szigeten fekvő Ruapehu vulkán, a helyi szervek szerint semmilyen jel nem mutatott a kitörésre. A kitörés nem olyan heves, mint az idei márciusi, de ugyanolyan váratlanul és előrejelzés nélkül érkezett, mint 1996 júniusában.

A hegyen fekvő három síterepet - köztük Turoa és Whakapapa az ország legnagyobbja - azért is érték kellemetlenül a történtek, mivel Új-Zélandon jelenleg iskolaszünet van, és hagyományosan ez számít a második főszezonnak a helyi síközpontokban.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a kitörésben egy 22 éves aucklandi tanár kivételével senki sem sérült meg. Az aucklandi tanár éppen a csúcs közelében tartózkodott, amikor hamu és kisebb kőzetdarabok zuhantak rá. Az eseménynek egy helikopter pilóta is szemtanúja volt, aki a szerencsétlenül járt hegymászót a legközelebbi kórházba szállította.

Biztonsági okokból lezárták a hegy lábánál futó 46-os és 47-es főútvonalakat és a vasutat is. Egy napra szintén zárva tartanak a Ruapehun fekvő síparadicsomok is, mivel egyelőre nem lehet tudni, hogy a későbbiekben várhatóak-e további kitörések.
A RAL (Turoa és Whakapapa üzemeltetője) elmondása szerint Whakapapa felé kisebb lahárok indultak el, de ezek anyagi károkat nem okoztak.

Az egyik ratrakvezető pont ekkor végezte a pályak kezelését: "Egy kőhajításnyira folyt tőlem a lahár, rögtön a gázpedálra léptem és olyan gyorsan, ahogy tudtam elhagytam a helyszínt". Turoa egy részét szürke hamu fedi.

Az üzemeltető továbbá közölte, hogy az esemény nagyjából az 1975-ös jelentéktelen kitöréssel hasonlítható össze, de semmiképpen sem a nyolcvanas években történtekkel, amikor is a lahárok és a forró láva óriási károkat okoztak az infrastruktúrában.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.