Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazással búcsúzik a síszezon a Déli féltekén

2007.10.04. Stánicz Balázs

Havazással búcsúzik a síszezon a Déli féltekén Miközben az öreg kontinensen már kezdetét vette a gleccserszezon, addig a Földünk déli féltekéjén éppen most ér véget a síszezon. Új-Zélandon a legtöbb síterep már szeptember 30-án bezárt, de rá egy-két napra hófelhők jelentek meg a helyi hegyek felett és havazni kezdett.

Helyenként 300-400 méterig is lehavazott; Broken River 60 cm, míg a többi továbbra is nyitva tartó síközpont 20-40 cm friss havat kapott. A szezonvégi havazáshoz hideg is társult, hiszen tegnap Remarkableson -8 C fok föle nem nagyon emelkedett a hőmérő higanyszála. Még október 7.-ig, azaz az iskola szünet végéig üzemelnek a felvonók Cardronán, Remarkables és Mt Hutt terepein. Turoán és Whakapapán várhatóan október végéig lehet majd a havas sportokat élvezni, mindezt több mint két méteres hóvastagság mellett.

A szomszédos Ausztráliában a nagyobb síközpontok szintén múlt vasárnap zárták a szezont, azonban Thredbon úgy döntöttek október 7-ig meghosszabbítják a szezont, ennek minden bizonnyal a szezonbérletesek örültek a legjobban, akik kitörő lelkesedéssel fogadták a hírt. Snowy Mountains-ban és a Viktóriai Alpokban idén korántsem panaszkodhatnak a szezonra; júniusban és júliusban derekas havazások és kitartó mínuszok biztosították a havat a szezon többi részére.

Hasonlóan szezonfinisben vannak a chilei és argentin síparadicsomok, bár néhányan már egy-két hete bezárták kapuikat. Valle Nevadon és Portillon még október 7-ig járnak a síliftek. Néhány délebbi terep, így Corralco valamivel tovább tart nyitva, itt október közepén még lehet egy utolsót csúszni.

Az Andok síparadicsomai a 2007-es évvel meglehetősen jó szezont zárnak, lévén június közepével valósággal berobbant a tél, helyenként két méteres friss hóval. Igen hógazdag időszakot könyvelhettek el a Santiago és Mendoza környéki helyek, egészen augusztus derekáig. Innentől napos és száraz időszak köszöntött be, hó szinte alig esett, igaz ez a Gucci szemüvegben síelgető dél-amerikai high-society-nek nem különösebben volt ellenére ez az idő.

Ellenben, a délebbre fekvő síközpontok szeptemberben is folyamatos kapták az égi utánpótlást, így az argentin Catedral Alta Patagonia is, ahol néhány héttel ezelőtt egy méter friss hó esett, biztosítva ezzel a fantasztikus szezonvégét.  Ami Catedral látogatottságát illeti; augusztus egy részében naponta nyolcezer síelő és hódeszkás kereste fel a pályákat, ami egy hétre levetítve 64 000 vendéget jelent.

Sajnos az idei szezon sem múlhatott el tragikus lavinabalesetek nélkül, amit továbbra is magukat túl a természetet pedig lebecsülő európai és észak-amerikai síelők okoztak; múlt héten egy francia síelőt temetett maga alá Catedralon a hógörgeteg. Ő a helyszínen életét vesztette, társát súlyos sérülésekkel szállították a kórházba.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.