Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fedett síugrósáncokat építenének Finnországban

2007.10.01. Bata Attila

Fedett síugrósáncokat építenének Finnországban Egy finn város azt tervezi, hogy felépíti a világ első fedett síugrókomplexumát. Annak ellenére belevágnának az építkezésbe, hogy a lappföldi Ylitornio városát szinte egész évben hó borítja. A nyolchónapos előkészítés és számos tanulmány után most a nemzeti sí szövetség dönt a terv sorsáról.

A város polgármestere szerint az előző évre tervezett sírepülő versenyek felét törölni kellett a rossz időjárás miatt. A "fedettpályás" síugrás legnagyobb előnye az lenne, hogy a versenyeket függetleníteni lehetne az időjárás kiszámíthatatlanságától, az összes versenyt meg lehetne rendezni, a szponzorok is nyugodtabb szívvel adakoznának, ha a közvetítés nem marad el. A síugrók szempontjából is sokkal igazságosabb lenne, ha az összes résztvevő hasonló feltételek mellett hajthatná végre az ugrásait.

A szokatlan tervből eddig csak annyi került napvilágra, hogy három különböző méretű mesterséges dombot építenének a három sánc méreteihez (K185, K120, K90) alkalmazkodva az Aavasaksa hegy oldalába. A legnagyobb sáncon rendeznék a sírepülő versenyeket, ahol a versenyzők 230 méteres ugrásokat is végrehajthatnak.

További érdekesség lenne, hogy a sánc legfelső része a hegy belsejében lenne, és az ugrók egy alagúton keresztül érnének a sánc vége felé, és csak a kifutó alsó részén érnének ki az alagútból. A megálmodott komplexum körülbelül 30 millió euróba kerülnek, és leghamarabb 2009-ben kezdhetnék el építeni. Amennyiben a határidőket tartani tudják, akkor már 2011-ben versenyeket lehetne rendezni.

A terv jelenleg a finn sí szövetség előtt hever és várja, és hamarosan döntés születik. A döntésben közrejátszhat az a tény, hogy Finnországban jelenleg nincs sírepülő versenyek lebonyolítására alkalmas sánc, de a kelet-finnországi Suomu már jelezte, hogy 2011-re ők is építenének egy - szabadtéri - sáncot. A döntés tehát a finn szövetség kezében van, akik nincsenek könnyű helyzetben. Ylitornio jelezte, hogy a fedett sánc jóváhagyása esetén, a világon először építenének egy középiskolát is a nemzetközi síugró tehetségek részére.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.