Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fedett síugrósáncokat építenének Finnországban

2007.10.01. Bata Attila

Fedett síugrósáncokat építenének Finnországban Egy finn város azt tervezi, hogy felépíti a világ első fedett síugrókomplexumát. Annak ellenére belevágnának az építkezésbe, hogy a lappföldi Ylitornio városát szinte egész évben hó borítja. A nyolchónapos előkészítés és számos tanulmány után most a nemzeti sí szövetség dönt a terv sorsáról.

A város polgármestere szerint az előző évre tervezett sírepülő versenyek felét törölni kellett a rossz időjárás miatt. A "fedettpályás" síugrás legnagyobb előnye az lenne, hogy a versenyeket függetleníteni lehetne az időjárás kiszámíthatatlanságától, az összes versenyt meg lehetne rendezni, a szponzorok is nyugodtabb szívvel adakoznának, ha a közvetítés nem marad el. A síugrók szempontjából is sokkal igazságosabb lenne, ha az összes résztvevő hasonló feltételek mellett hajthatná végre az ugrásait.

A szokatlan tervből eddig csak annyi került napvilágra, hogy három különböző méretű mesterséges dombot építenének a három sánc méreteihez (K185, K120, K90) alkalmazkodva az Aavasaksa hegy oldalába. A legnagyobb sáncon rendeznék a sírepülő versenyeket, ahol a versenyzők 230 méteres ugrásokat is végrehajthatnak.

További érdekesség lenne, hogy a sánc legfelső része a hegy belsejében lenne, és az ugrók egy alagúton keresztül érnének a sánc vége felé, és csak a kifutó alsó részén érnének ki az alagútból. A megálmodott komplexum körülbelül 30 millió euróba kerülnek, és leghamarabb 2009-ben kezdhetnék el építeni. Amennyiben a határidőket tartani tudják, akkor már 2011-ben versenyeket lehetne rendezni.

A terv jelenleg a finn sí szövetség előtt hever és várja, és hamarosan döntés születik. A döntésben közrejátszhat az a tény, hogy Finnországban jelenleg nincs sírepülő versenyek lebonyolítására alkalmas sánc, de a kelet-finnországi Suomu már jelezte, hogy 2011-re ők is építenének egy - szabadtéri - sáncot. A döntés tehát a finn szövetség kezében van, akik nincsenek könnyű helyzetben. Ylitornio jelezte, hogy a fedett sánc jóváhagyása esetén, a világon először építenének egy középiskolát is a nemzetközi síugró tehetségek részére.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.