Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mostanában csomagolják ki az Alpok gleccsereit

2007.10.08. Bata Attila

Mostanában csomagolják ki az Alpok gleccsereit Egyre több alpesi gleccserről kerülnek le a tavasz végén leterített speciális fóliaszőnyegek, amelyek segítségével a gleccserek olvadását szándékozták lelassítani. Szinte egyszerre csomagolták ki a német Zugspitze, a svájci Andermatt és az osztrák Kaprun melletti gleccsereket.

Németország legmagasabb csúcsa, a Zugspitze melletti gleccsermezőről szeptember utolsó hétvégéjén került le a speciális fólia. Ebben az évben már majdnem 10 000 négyzetméternyi területet fedtek le, amely 3000 négyzetméterrel több, mint korábban. A szőnyeg körülbelül 30 000 köbméter havat védett meg a nyár támadásaitól. Összesen 20 ember két napon át dolgozott a gleccser kicsomagolásán, amely a harminc méter hosszú és öt méter széles keményen odafagyott szőnyegcsíkok eltávolítását jelentette.

Andermatt, a becsomagolási mozgalom egyik úttörője, az előző hétvégén távolította el fóliáit. A németekhez hasonlóan, a svájciak is elégedettek a végeredménnyel. A svájciak az előző szezon utolsó havazása után kb. 4000 négyzetméternyi területet fedtek le a Gurscheng gleccseren. Kísérleti célokkal külön lefedtek két harminc négyzetméteres területet, amely mellett teljesen eltűnt a hó, de a lefedett részeken rengeteg hó megmaradt, és ami még fontosabb, hogy a hó alatti jégréteg is épségben megmaradt.

A svájciak az idén újítottak. Nem a teljes lefedett területről, hanem csak 2500 négyzetméterről távolították el a hővisszaverő fóliát, a maradék 1500 méteren rajtahagyták még egy kis ideig további kísérletek céljából. Valószínűleg jövőre további területeket fednek le a környéken.

A hozzánk közelebb található kapruni gleccserről is az előző héten került le a fólia. A gleccserterület kritikus pontjait fedték be az idei nyár elején. Összesen 150 000 köbméternyi hóra terítettek speciális fóliát, amely óvta a gleccser az erős napsugárzástól és a patakokban folyó megolvadt hólétől. 

A szervezők elégedettek az eredménnyel, a szokásosnál sokkal kevésbé olvadt a hó a gleccser alatt. A fenti lefedett területeken körülbelül fél méterrel csökkent a hó vastagsága, míg a lefedetlen részeken átlagosan egy méterrel vékonyodott el a gleccsertakaró.

Itt is hatalmas munkát jelentett a speciális szőnyeg felszedése, a száz méter hosszú és öt méter széles darabok teljesen belefagytak a gleccserbe. A kapruniak eddig 40 000 eurót költöttek a gleccser lefedésére, és mivel az eredménnyel elégedettek, így valószínűleg jövő nyáron is fólia kerül az itteni jégmezőkre.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.