Korai szezonkezdet az osztrák gleccsereken

2007.09.12. Bata Attila

Korai szezonkezdet az osztrák gleccsereken Az időjárás jó kis tréfát űz velünk mostanában. Miközben az osztrák gazdák azzal vannak elfoglalva, hogy a hegyoldalakon rekedt állataikat kimenekítsék a hó fogságából, az osztrák gleccserek sorra nyitnak ki újra, miután átlagosan 80 cm friss havat kaptak az előző napok folyamán.

A salzburgi és a tiroli gazdák segítségére sietett a két tartomány. A hirtelen jött havazás miatt helikopterrel kell folyamatosan szállítani a takarmányt a hegyekben maradt jószágoknak. A helikopterek naponta többször is fordulnak, a rendkívüli akció költségeit pedig a tartományok állják. Persze a szeptemberi havazás kellemes meglepetéseket is okozott, az osztrák gleccserterepek a tervezettnél korábban nyitnak ki az idén.

A tavalyi ősz igazán emlékezetes maradt a söldeni gleccseren. Az október végi Világkupa síversenyeket hóhiány miatt el kellett halasztani. A sors furcsa fintora, hogy a szervezők azóta hóágyúkat telepítettek a pályára, annak teljes hosszában. Az égiek az előző héten 80 cm friss, természetes havat varázsoltak a verseny színhelyére, így akár már holnap is kezdődhetnének a futamok.

Söldent, és a többi tiroli gleccsert ellepték az oroszok. Az utazási irodák és szálláshelyek alig győzik visszaigazolni a rengeteg szállásfoglalást, amely Oroszországból érkezik. Az oroszok mellett, számos foglalás érkezett már Svájcból és Németországból az októberi ünnepekre.

A tiroli gleccserek közül nyitva tart a hintertuxi, ahol az előző vasárnap 850 síelő élvezte a friss porhavat. Hintertuxon jelenleg is a legtöbb lift jár, és szombattól valószínűleg újabb lifteket állítanak üzembe. Az említett söldeni Rettenbach gleccseren péntektől lehet újra síelni. Szombaton szintén kinyit a pitztali gleccser is.

Ausztria többi gleccserei közül már jelenleg is üzemel kapruni Kitzsteinhorn, ahol szombattól várhatóan további lifteket is elindítanak. Szintén lehet síelni a dachsteini gleccseren és a mölltali gleccser legtetején.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.