Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Korai szezonkezdet az osztrák gleccsereken

2007.09.12. Bata Attila

Korai szezonkezdet az osztrák gleccsereken Az időjárás jó kis tréfát űz velünk mostanában. Miközben az osztrák gazdák azzal vannak elfoglalva, hogy a hegyoldalakon rekedt állataikat kimenekítsék a hó fogságából, az osztrák gleccserek sorra nyitnak ki újra, miután átlagosan 80 cm friss havat kaptak az előző napok folyamán.

A salzburgi és a tiroli gazdák segítségére sietett a két tartomány. A hirtelen jött havazás miatt helikopterrel kell folyamatosan szállítani a takarmányt a hegyekben maradt jószágoknak. A helikopterek naponta többször is fordulnak, a rendkívüli akció költségeit pedig a tartományok állják. Persze a szeptemberi havazás kellemes meglepetéseket is okozott, az osztrák gleccserterepek a tervezettnél korábban nyitnak ki az idén.

A tavalyi ősz igazán emlékezetes maradt a söldeni gleccseren. Az október végi Világkupa síversenyeket hóhiány miatt el kellett halasztani. A sors furcsa fintora, hogy a szervezők azóta hóágyúkat telepítettek a pályára, annak teljes hosszában. Az égiek az előző héten 80 cm friss, természetes havat varázsoltak a verseny színhelyére, így akár már holnap is kezdődhetnének a futamok.

Söldent, és a többi tiroli gleccsert ellepték az oroszok. Az utazási irodák és szálláshelyek alig győzik visszaigazolni a rengeteg szállásfoglalást, amely Oroszországból érkezik. Az oroszok mellett, számos foglalás érkezett már Svájcból és Németországból az októberi ünnepekre.

A tiroli gleccserek közül nyitva tart a hintertuxi, ahol az előző vasárnap 850 síelő élvezte a friss porhavat. Hintertuxon jelenleg is a legtöbb lift jár, és szombattól valószínűleg újabb lifteket állítanak üzembe. Az említett söldeni Rettenbach gleccseren péntektől lehet újra síelni. Szombaton szintén kinyit a pitztali gleccser is.

Ausztria többi gleccserei közül már jelenleg is üzemel kapruni Kitzsteinhorn, ahol szombattól várhatóan további lifteket is elindítanak. Szintén lehet síelni a dachsteini gleccseren és a mölltali gleccser legtetején.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.