Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tombol a szeptemberi tél az osztrák hegyekben

2007.09.05. Stánicz Balázs

Tombol a szeptemberi tél az osztrák hegyekben Igazi télies időjárással számolhatnak azok, akik Ausztria és Bajorország felé utaznak.  Jelenleg is intenzíven havazik, különösen a Dachstein, Grossglockner, és Hochkönig környékén. Németország legmagasabb hegycsúcsán, a Zugspitzén eddig 60 cm hó esett és a meteorológusok további 40-50 cm friss havat várnak.

A szomszédos Ausztria egyes területein péntekig 200 mm csapadék is lehullhat, amennyiben ez hó formájában érkezne, az körülbelül két méter havat jelentene! Kitzsteinhorn gleccseren a reggel nyolc órás mérések szerint fél méter porhó borítja a pályákat, az üzemeltető szerint a hétvégéig nem kizárt, hogy elérik az egy méteres álomhatárt is.

A többi osztrák gleccseren is derekasan hull a fehér pelyhes, Söldenen hat óra leforgása alatt közel 30 cm esett. A Dachsteinen, Kitzsteinhornhoz hasonlóan a hétvégére elérheti a frissen hullott fehér áldás vastagsága az egy métert!

A szokatlan, de nem egyedülálló havazás következtében több alpesi út csak hólánccal járható, illetve néhányat le is zártak. Nem járható többek között a Silvretta Hochalpenstraße Galtür és Partenen között, de a stájer Sölk hágót (Sölkpass) is lezártak a Mura és az Enns völgye között, mivel itt 30 cm hó fedi a tájat és az utat egyaránt.

Csak hólánccal járható a Radstädter Taurnpass - az Obertauern síterepén keresztül vezető főútvonal- Tweng és Untertauern között, de a Karintia és Salzburg határán fekvő Katschbergre sem lehet hólánc használata nélkül feljutni.

A Grossglockner felé vezető hegyi úton szintén télies útviszonyokkal kell számolni, itt több helyen félméteres hótorlaszok akadályozzák a forgalmat, nem lenne meglepő, ha a mai nap folyamán lezárnák az utat, mivel már reggel igen nehezen volt járható.

Fehérednek a fenyőfák a közeli Alsó-Ausztriában, így Gemeindealpén és Hochkaron is. A hóhatár a reggeli órákban és délelőtt 1000 m körül fog mozogni, napközben nagyjából 1400 méterre emelkedik fel. Holnap elsősorban a Dachsteintől keletre kell erős csapadékkal számolni, a hó eleinte 1400 méterig leesik, azonban a délután folyamán már "csak" 2000 métertől várható havazás. Az osztrákok csütörtökön és pénteken a magasabban fekvő területeken igen nagy lavinaveszélyt jósolnak, míg a völgyekben földcsuszamlásokra és áradásokra figyelmeztetnek.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.