Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lassan félméteres lesz a hó a Lomnici-csúcson

2007.09.07. Bata Attila

Lassan félméteres lesz a hó a Lomnici-csúcson A tavalyi szezon elejét megszégyenítő mennyiségű hó hullott az előző napokban a Magas-Tátrában és az Alacsony-Tátrában. Kisebb mennyiségben, de jutott az égi áldásból az alacsonyabb szlovák hegyekre is. Az ország többi részét pedig hatalmas esőzések sújtják.

Várhatóan mától már csökken a havazás esélye az egész országba, lassan emelkedik a hőmérséklet és a fagyhatár magassága is. A Lomnici-csúcson az utolsó hivatalos adatok szerint 45 cm vastag havat mértek. Mivel ma reggel is erősen havazott, van rá esély, hogy megdőljön az 52 centiméteres szeptemberi rekord, amelyet 1971-ben mértek.

A csúcs alatt található Kőpataki-tó mellett is megmaradt a hó. Itt jelenleg 3-5 cm vastag hótakaróban lehet gyalogolni. Néhány centiméternyi hó szintén hullott Csorba-tó mellett is. A Nyugati-Tátra csúcsait jelenleg kb. 20 cm vastag hó fedi. A Nyugati-Tátrában több turistautat is lezártak jelenleg a kedvezőtlen időjárás miatt. A Csorba-tó és a Három-forrás közötti zöld jelzésű turistaút szintén zárva van.

Szintén nem ajánlatos még egy ideig túrázni az Alacsony-Tátrában. A vihar következtében itt is lezártak néhány turistaösvényt, a magasabban fekvő útvonalak pedig nehezen járhatóak. Chopok csúcsán az utolsó hivatalos adatok szerint 18 centiméteres hó van, de a mai napon nagyon sok csapadék hullott a fagyponthoz közeli hőmérsékletben, várhatóan ez az érték is nagyobb lesz.

Általánosságban azt lehet elmondani, hogy az előző napokban szinte mindenhol havazott 1300 méter felett Szlovákiában. Megérkezett az első havazás a Kis-Fátrába, a Nagy-Fátrába. Esett egy kis hó Donovalyban és a Vratna völgyében, de még a Körmöci-hegységben található Skalkán is havazott.

Sajnos, a szeptemberi csoda sem tart sokkal tovább három napnál, így a jövő héten már inkább esőre kell számítani. Az eső jelenleg is hull bőségesen az alacsony régiókban, több helyen is rekordmennyiséget mértek az elmúlt napokban. Kelet-Ausztriához hasonlóan, az olvadó hó és a további heves esőzések miatt hatalmas áradások várhatóak itt is.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.