Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A Balkán hegyeiben is beköszöntött a tél

2007.09.06. Bata Attila

A Balkán hegyeiben is beköszöntött a tél Nemcsak az Alpok és a Kárpátok, hanem az egykori Jugoszlávia területén is beköszöntött a szeptemberi tél. Fehérbe öltöztek a Durmitor csúcsai Montenegróban, havazott Boszniában, és Szerbiában, de talán a legnagyobb meglepetésre Horvátországban is, az Adriai-tengertől nem messze.

A havazás intenzitását tekintve a bosnyák és a montenegrói hegyek részesültek a legbőségesebb áldásban. A montenegrói Durmitor-hegységben hullott 10 cm hó a lehető legjobbkor jött. Az előző napokban még itt is 30 fokot mutatott a hőmérő, és a tűzoltók keményen küzdöttek fellángoló erdőtüzekkel. Nos, a természet rendet tett, 24 órás folyamatos havazásnak és esőzéseknek köszönhetően vélhetően az utolsó szikrák is kialudtak.

A hegység központjának számító Zabjakban az utcákon és a háztetőkön is megmaradt egy rövid időre a hó. A várost körülvévő hegyek teteje pedig fehérbe öltözött. Kisebb mennyiségben (5 cm), de havazott a Bielo Polje magasabb részein is. Az alacsonyabb részeket erős esőzés áztatta, kellemetlenül hűvös hőmérsékletekkel kísérve.

Boszniába is megérkezett a szezon első havazása, jelentősnek mondható 10-15 centiméteres hóréteggel. Az 1260 méteren fekvő Babanovac síközpontból remek látványt nyújt az 1943 méter magas Vlasic hegység behavazott csúcsai. Tegnap estéről ma reggelre 12 cm friss hó hullott a hegyekben. Jahorinán és Bjelasnicán, a két egykori olimpiai síterepen is friss havat hozott az éjszaka, 5-10 cm friss hóra ébredtek a helyiek, főleg Bjelasnicán havazott.

Öt centiméter havat hozott a szeptemberi tél Szerbia legjobb terepére, Kopaonikra. A havazás nyomai még az üdülőfaluban is látszanak. A magyarok által is szívesen látogatott terepen nagyon szeretnék, ha a havazás az idei szezonban gyakoribb vendég lenne, mint tavaly.

Végezetül, az utószezonban járó horvát tengerpartokhoz közel is havazott az éjszaka. Mennyisége ugyan nem számottevő, de mindenesetre a horvát meteorológusok feljegyezhették, hogy a tengerparttól légvonalban nem messze található Velebit hegység 1676 méter magas Zavizan csúcsát reggelre vékony hólepel borította.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.