Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lavinabalesetek és lezárt utak Ausztriában

2007.09.07. Stánicz Balázs

Lavinabalesetek és lezárt utak Ausztriában A hirtelen leesett nagy hómennyiség miatt 1500-2000 méter felett igen nagy lavinaveszéllyel kell számolni, átlagosan hármas fokozatú lavinaveszély van érvényben, helyenként azonban négyest is eléri a skálán. Tegnap regisztrálták az idei szezon első lavináit Stájerországban.

Karintiában, Kölnbeisperrénél két gazdát is maga alá temetett a szomszédos hegyoldalról alázúduló hógörgeteg. Az gazdák két traktorral egymás mögött haladtak, amikor megindult a hó, az első gazdát teljesen elsodorta a lavina, a másodikat csak részben, ő azonnal értesítette a hegyimentőket. A mentőcsapatnak azonban igen nehéz dolga volt, hiszen az előrejutást hófúvások nehezítették, így az utolsó szakaszt csak gyalogosan tudták megtenni. A hó fogságából sikeresen kiszabadított gazdát tepsiben (ackja) hozták le a hegyről, majd kihűléssel és súlyos sérülésekkel a legközelebbi kórházba szállították.

A tegnapi hóhelyzetre jellemző, hogy átmenetileg az A10-es autópályát is le kellett zárni Flachau közelében, de hólánc és téli gumi nélkül Mariazell is megközelíthetetlen volt Niederalplon és a Lahnsattelon keresztül, utóbbin még az esti órákban sem lehetett boldogulni hólánc nélkül.

Csütörtökön a Veitschalpén egy méteres hó esett. A hirtelen jött hó váratlanul ért egy négyfős magyar családot is, az apa és három gyermeke a hó fogságába került, mivel képtelenek voltak a legközelebb eső menedékházhoz eljutni. A családfő este nyolckor telefonon értesítette a Niederalplnál várakozó feleségét, aki azonnal hívta a hatóságokat. A hegyimentők éjfél körül találták meg a családot, majd helikopterrel hozták le őket. Brunnalm síterepén tegnap délután egy lavina indult meg, elvágva  néhány házat a külvilágtól.

Ma reggeli mérések szerint Tauplitzon 100, Loseren 90, Ahornkogelen 80, míg Krippensteinen 70 cm a hó vastagsága. Ami talán a legérdekesebb, hogy Krippensteinet leszámítva a mérőállomások mindössze 1500-1600 méteres magasságban fekszenek. A közeli Schneeberget egy méteres hó fedi, az Erzsébet kápolnáig közlekedő fogaskerekű vasutat leállították, így az a hétvégén sem fog üzemelni.

Az éjszaka folyamán egész Ausztriában enyhülés kezdődött, minek következtében a hóhatár jellemzően 2000 méter fölé kúszott, az alacsonyabb térségekben folyamatosan olvad a hó, ugyanakkor ehhez még a heves esőzések is hozzájönnek. E két faktor következtében több folyó kilépett a medréből és egyes településeket, így Steyr városát is részben elöntötték. Mürzsteg és Terz között az utat is le kellett zárni, az alsó-ausztriai Lilienfeldet már tegnap katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították.

Aki a hétvégén síelni, sítúrázni akar annak a közeli Schneeberg lenne a legkézenfekvőbb célpont, a hétvégére már naposabb időt jósolnak a meteorológia, mindez közel egy méteres hóval minden bizonnyal egy felejthetetlen élmény, így szeptember elején (is).


Rövid videó a tegnapi Mariazell környéki hókáoszról
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.