Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kezdődik a nyári szezon a gleccsereken

2007.06.20. Bata Attila

A megszokottnak mondható májusi szünet után június közepétől folyamatosan újranyitnak a még üzemelő európai gleccserpályák. Sajnos a számuk évről-évre csökken, a nyitvatartási idejük pedig egyre rövidebb lesz. Az idén könnyen előfordulhat, hogy nem tart ki szeptemberig a nyári szezon.
Hintertux
Hintertux

Ausztriában a legtöbb gleccserpályát Tirolban találjuk. A hóban szegény előző szezonnak is köszönhetően körülbelül az egyharmada hiányzik a szokásos hómennyiségnek a pitztali és zillertali gleccserekről. A pitztali gleccseren sajnos már 12 éve megszűnt a nyári síelés, így ez kevésbé érinti most a síelőket, a Hintertux gleccser szóvivője pedig biztos abban, hogy a jelenlegi hóviszonyokkal is garantálni tudják az egész éves nyitva tartást.

Európában lassan már fogalomnak tekinthető a 365 napos nyitvatartással üzemelő síterep, amelyek kiváltságos köréből kiesett tavaly a másik tiroli gleccserterep, Sölden. A tavalyi enyhe nyár és ősz még a hagyományos Világkupa futamot is elmosta. Itt az utóbbi két hétben 60 centivel lett kevesebb a hóréteg vastagsága, a gleccserterep jelenleg nem üzemel.

Lázasan dolgoznak a Stubai gleccservasút völgyállomásának felújításán. Az építkezés miatt jelenleg nem közlekedik a lift és a síterep is zárva tart. Június 25-től újra indul a felvonó és lehet síelni ameddig kitart a hó. A felújított sílift végleges átadását október közepére ígérik.

Nem sokkal jobb a helyzet a Kaunertal gleccseren, ahol egyre fogy a hó, de jelenleg még egy lift üzemel, csak az a kérdés, hogy meddig. Itt hamarosan be kell majd zárni a síterepet. Valószínűleg egy-két héten belül véget ér a szezon, ha csak valami nagyon kedvező fordulat nem következik be az időjárásban.

Ezen a nyáron egyre nagyobb gleccserrészeket fednek le hővisszaverő fóliákkal Ausztriában és Svájcban. A nyáron nem üzemelő pitztali gleccseren majdnem 8 hektárnyi területet fedtek le ezzel a speciális anyaggal, amely kb. 80 %-át lefedi az egész gleccserterepnek. Az idén először a kapruni gleccsert is így próbálják megóvni a nyár káros hatásaitól.

A hétvégén ismét kinyitotta kapuit a síelhető viszonyokkal büszkélkedhető mölltali gleccser. Az egyhónapos bezárás alatt kb. félméterrel csökkent a hó vastagsága, de a terep várhatóan népszerű lesz nem csak a magyarok, hanem az itt edzőtáborozó versenyzők körében is. Egy másik közelebbi gleccser, a stájerországi Dachstein lejtőin is megindult az olvadás az előző napokban. Az elmúlt egy hétben félméteres hóréteg tűnt el, de még mindig jól síelhető az apró gleccserterep.

Franciaországban is a napokban nyitottak ki újra a gleccserpályák. Az egykoron népszerű gleccserek közül mára már csak három terep nyithat ki a nyári szezonban. Val D'Isere két éve már bezárt, akkor úgy tűnt, hogy örökre. Tavaly rengeteg kritikát kaptak az üzemeltetők, amikor fóliázás helyett hóágyúkat telepítettek a gleccserre és többé-kevésbé visszaállították a hómennyiséget. Persze a siker igencsak átmeneti volt, mert nem sejthették, hogy a kánikulai rekordok miatt idejekorán be kellett zárniuk.

Tignes a hétvégén nyit ki, és továbbra is tartja a lelket a franciákban, bár az üzemeltetők szerint már ők sem sokáig. Ha a gleccser a jelenlegi tempóban zsugorodik továbbra is, akkor a néhány év múlva itt sem lehet majd nyáron síelni. Les 2 Alpes pályái már tavaly is az augusztusi meleg áldozatai lettek. Európa egyik legnagyobb gleccserén a hétvége óta lehet síelni, és talán az idén kitartanak szeptember elejéig. Állítólag jövőre előrehozzák a nyári szezont, korábban kezdődik majd, és július végén be is zárnak majd.

Ugyan az idén nyáron nem nyit ki Európa legmagasabban fekvő síterepe, Val Thorens, de már bejelentették, hogy jövő tavasszal kísérletképpen itt is lefedik nyárra a gleccser nagy részét. Ez azért érdekes, mert a francia síterepek eddig nem mutattak nagy érdeklődést a Svájcban és Ausztriában sikerrel alkalmazott megoldás után.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.