Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztriát is elérte a tél

2007.05.29. Stánicz Balázs

Ausztriát is elérte a tél Svájc és Franciaország után megérkezett a tél a szomszédba is, Ausztriában több helyütt jelenleg is havazik. A legintenzívebben Vorarlbergben és Tirol tartományokban, itt a hóhatár 1200 m körül mozog, de Kufstein térségében délelőtt 600-700 métertől már hópelyhek váltották az esőcseppeket.

Bár az osztrák meteorológusok már a múlt héten is jelezték a hidegbetörést, de a helyiek valahogy nem akarták elhinni, különösen úgy, hogy a pünkösdi hétvégén még 30 fokot mutattak a hőmérők Vorarlberg több városában.

Flachau Leogang (Saalbach) Stuben am Arlberg

Elsősorban Bregenzerwald, Montafon, Kleinwalsertal és az Arlberg vidékén szakad a legintenzívebben a hó, több helyütt már most elérte a fél métert. A legfőbb problémát az alacsony hóhatár okozza, így több kisebb-nagyobb utat ideiglenesen le kellett zárni, amit pedig nem, az csak is hólánccal járható, de téli gumi használata az egész tartományban ajánlott. Stuben és St Christoph között továbbra is sok az elakadt jármű, főleg teherautók, kamionok, de több személyautó sem birkózott meg a télies útviszonyokkal. Legfőbb oka az elakadásoknak, hogy az autósok már régóta nyári gumikkal közlekednek.

Az alacsonyabban területeken, ahol nem hó esik ott a heves esőzések következtében sárlavinák indultak el, egy-két kisebb patak, folyó is kilépett a medréből. 1300 méter felett igazi télies viszonyokra kell felkészülnünk, a frissen esett nagy mennyiségű hó a meredekebb lejtőkön spontán is elindulhat, figyelmeztetnek a szakértők.

Tirolban több hágó is zár van, így az Ötztal és a Passiertal közötti is. A nyitva lévő hágókra kizárólag  hólánccal engedik fel az autósokat, aki e nélkül érkezik azt rendre visszafordítják.

Az Osztrák Meteorológiai Intézet előrejelzése szerint még az éjszaka folyamán kell erősebb havazásokra számítani,majd a holnapi nap folyamán folyamatosan alább hagy, a következő napokban már csak kisebb hózáporok lehetnek, a tél pedig visszaszorul a magashegységekbe.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.