Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Rekordgyorsasággal olvad a Dachstein gleccser

2007.09.03. Bata Attila

Rekordgyorsasággal olvad a Dachstein gleccser A nyugati határunktól az egyik leggyorsabban elérhető gleccser a Dachstein hegységben található. A Hallstatt gleccser mérete az utóbbi években átlagosan húsz méterrel csökkent évente. Amennyiben nem sikerül megállítani ezt a kedvezőtlen folyamatot, az évszázad végére teljesen elolvadhat az egész gleccser.

A Dachstein hegység mészkőfalai impozáns látványt nyújtanak már jó messziről. Nem mondható szokásosnak, hogy a mészkőhegységben gleccserek alakuljanak ki, ráadásul itt három gleccser is (Hallstatt, Nagy-Gosau és a Schladming) található. További érdekesség, hogy ezek az egész Alpok legkeletibb gleccserei. Az általános klímaváltozás sajnos a gleccsereket sem kíméli, sőt olvadásuk az egész folyamat egyik legszembetűnőbb példája.

Az idei nyár forró napjain is patakokban folyt a víz a gleccseren, szinte csak gumicsizmában lehetett átmenni rajta. A meteorológusok szerint a tél végére megmaradó hat-tíz méter vastag jeges réteg sorsa mindig tavasszal és nyár elején dől el. Kulcsfontosságú az áprilistól júliusig tartó időszak, amennyiben ilyenkor a szokásosnál jóval melegebb van, akkor az olvadás is jóval erősebb a megszokottnál.

Habár mostanában már a megszokott is túlságosan sok. A Hallstatt gleccser mérete az utóbbi 150 évben már így is a felére csökkent. Az előző évszázadban még egymást váltották a rossz és jó évek, de utoljára az 1980-as évek elején fordult elő, hogy egy évben növekedett a gleccser mérete. Azóta folyamatosan csökken, a mélypontot pedig a 2003-as rendkívül meleg nyár jelentette, azóta minden évben átlagosan 20 méterrel csökken a gleccser mérete.

Sajnos nem csak a mérete csökken, hanem a gleccser vastagsága is. Aggasztó, hogy a gleccser vastagsága több helyen már közelít a hatméteres határhoz. Csak az idei nyári kánikulában, három hét alatt hatvan centivel vékonyodott a jégfolyam. Idén az osztrákok egy ötéves kutatásba kezdenek a Dachstein gleccseren.

Az egész gleccserre kiterjedő automata megfigyelő rendszer fogja folyamatosan mérni a gleccser különböző pontjain a jégmező vastagságát. Jövő tavasszal egy külön automata meteorológiai állomást telepítenek a Simony Hütte mellé, ahol rögzítik a legfontosabb időjárási jellemzőket. Jövő szeptemberben kerül sor az első év méréseinek kiértékelésére.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.