Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Véget ért a nyári gleccserszezon Európában

2009.09.01. Bata Attila

Augusztus utolsó hétvégéjén bezárt az összes gleccserterep Franciaországban, Ausztriában is már csak két pályán lehet síelni. A gleccserek ideiglenes bezárása nem is annyira rossz hír, hiszen már azt jelzi, hogy egyre közelebb kerülünk a téli szezonhoz, lehet elkezdeni a felkészülést a téli síelésre.
Mölltal napsütésben
Mölltal napsütésben
Nagyon hamar elrepült a nyár, szinte még nem is olyan régen volt, hogy sorra nyitottak ki a francia gleccserek júniusban. Val Thorens elég hamar feladta a küzdelmet a meleggel szemben, Tignes és Les 2 Alpes dicséretesen harcolt az átlagosnál melegebb nyárral szemben, de az egyre jobban csökkenő hótakaró ellen már nem volt mit tenni. Ez utóbbi két helyen a június és július eleje a várokozás felett alakult, a főliftek előtti sorok a jasnai hatszemélyes előtti tumultus képeire emlékeztettek, de utána a hó romlással párhuzamosan a síelők száma is csökkent.

Ausztriában már csak két gleccser üzemel ezekben a napokban. Hintertux még biztosan tartja magát, az idei nyáron ezen a gleccseren lehetett a leghosszabb pályákon síelni, és Mölltal is üzemel ezekben a napokban. Olaszországban még mindig három terep van nyitva, Val Senales és Passo Stelvio, valamint ideszámíthatjuk a Svájcba átnyúló Cerviniát is. A svájci oldalon Zermatt még üzemel, szintén működik még Saas Fee, bár itt már csak három pályát lehet használni.

A zárva tartó gleccsereken megkezdődik a karbantartás időszaka, valamint a felkészülés a téli szezonra. Szeptember közepétől folyamatosan nyitnak majd ki az osztrák gleccserek, rendszerint hatalmas bulival indul a szezon, ezekről a szezonnyitókról mi is beszámolunk majd. Az igazi síőrültek már alig várják, hogy üzemeljenek az izraeli hókészítő gépek Pitztal és Zermatt gleccserein. Igaz ezek eredményeit az első időszakban valószínűleg inkább csak a versenyzők tesztelhetik.

Franciaországban először Tignes gleccsere nyit majd ki szeptember 26-án. Innentől folyamatos a menet, a síterep többi része várhatóan november 28-tól indul be. Les Deux Alpes hagyományosan a hódeszkásokat várja egy teljes hétre, az idén október 24-től. Ilyenkor csak erre a rendezvényre nyitnak ki egy hétre, és utána ismét zárva tartanak november végéig.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Alpenblick Panzió
Hangulatos, kényelmes, családbarát panzió és apartmanház a gleccser sífelvonójától csupán 7 km-re, Flattach városkában. Az ingyenes síbusz megállója a háztól 70 méterre áll meg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Alpenhotel Badmeister csillagcsillagcsillag
Az Alpenhotel Badmesister a mölltali síterephez legközelebbi szálloda. Kellemes környezetben, nagy parkkal, félpanziós ellátással és számos wellness szolgáltatással (panorámaszauna, finn szauna, gőzfürdő, relax szoba) várja vendégeit!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Kärntnerhof csillagcsillagcsillag
Mallnitz központjában helyezkedik el a 3 csillagos Hotel Kärntnerhof, melynek felújított 2-4 ágyas hotelszobái és 2-10 személyes apartmanjai kényelmes szálláshelyet kínálnak. Ingyenes szauna és infrakabin használat!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.