Menü ≡

Véget ért a nyári gleccserszezon Európában

2009.09.01. | Szerző: Bata Attila
Augusztus utolsó hétvégéjén bezárt az összes gleccserterep Franciaországban, Ausztriában is már csak két pályán lehet síelni. A gleccserek ideiglenes bezárása nem is annyira rossz hír, hiszen már azt jelzi, hogy egyre közelebb kerülünk a téli szezonhoz, lehet elkezdeni a felkészülést a téli síelésre.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
Nagyon hamar elrepült a nyár, szinte még nem is olyan régen volt, hogy sorra nyitottak ki a francia gleccserek júniusban. Val Thorens elég hamar feladta a küzdelmet a meleggel szemben, Tignes és Les 2 Alpes dicséretesen harcolt az átlagosnál melegebb nyárral szemben, de az egyre jobban csökkenő hótakaró ellen már nem volt mit tenni. Ez utóbbi két helyen a június és július eleje a várokozás felett alakult, a főliftek előtti sorok a jasnai hatszemélyes előtti tumultus képeire emlékeztettek, de utána a hó romlással párhuzamosan a síelők száma is csökkent.

Ausztriában már csak két gleccser üzemel ezekben a napokban. Hintertux még biztosan tartja magát, az idei nyáron ezen a gleccseren lehetett a leghosszabb pályákon síelni, és Mölltal is üzemel ezekben a napokban. Olaszországban még mindig három terep van nyitva, Val Senales és Passo Stelvio, valamint ideszámíthatjuk a Svájcba átnyúló Cerviniát is. A svájci oldalon Zermatt még üzemel, szintén működik még Saas Fee, bár itt már csak három pályát lehet használni.

A zárva tartó gleccsereken megkezdődik a karbantartás időszaka, valamint a felkészülés a téli szezonra. Szeptember közepétől folyamatosan nyitnak majd ki az osztrák gleccserek, rendszerint hatalmas bulival indul a szezon, ezekről a szezonnyitókról mi is beszámolunk majd. Az igazi síőrültek már alig várják, hogy üzemeljenek az izraeli hókészítő gépek Pitztal és Zermatt gleccserein. Igaz ezek eredményeit az első időszakban valószínűleg inkább csak a versenyzők tesztelhetik.

Franciaországban először Tignes gleccsere nyit majd ki szeptember 26-án. Innentől folyamatos a menet, a síterep többi része várhatóan november 28-tól indul be. Les Deux Alpes hagyományosan a hódeszkásokat várja egy teljes hétre, az idén október 24-től. Ilyenkor csak erre a rendezvényre nyitnak ki egy hétre, és utána ismét zárva tartanak november végéig.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
További sítáborok
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »