Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Földcsuszamlás zárja el a Stelvio gleccsert a síelőktől

2009.08.09. Bata Attila

Földcsuszamlás zárja el a Stelvio gleccsert a síelőktől Hatalmas esőzések következtében megcsúszott a föld a nyáron nyitva tartó olasz gleccserterep, Stelvio alatt. Becslések szerint körülbelül ötezer köbméternyi sárlavina zúdult le a völgybe, amelyből jutott a völgyön átvezető panorámaútra is. Az utat jelenleg lezárták, így a síterep csak korlátozottan megközelíthető.
Vasárnap hajnalban következett be a katasztrófa, amely után le kellett zárni a 38-as utat. A sárlavinából nem sok jutott az útra, de elővigyázatosságból a Valdidentro és Bormio közötti szakaszt kénytelenek voltak lezárni. Jelenleg az út fölött tornyosuló sárlavina stabilitását vizsgálják a szakértők, és az utat csak a vizsgálatok befejezése után nyithatják meg. A veszély komolyságát nemcsak az út lezárása jelenti, hanem az is, hogy a sárlavina esetleges további útjába eső házakból már hatvan családot költöztettek ki ideiglenesen. A veszély továbbra is fennáll, hiszen a nap folyamán további esőzéseket jeleznek a meteorológiai előrejelzések.

Stelvio gleccserét a nyári szezonban nyitják meg a síelők előtt, főleg a versenyzők használják előszeretettel. Jelenleg a gleccser szállodái és sípályái Valtellina irányából megközelíthetetlenek. Olaszországban még két másik gleccseren lehet síelni a nyáron. Jelenleg is üzemel Val Senales, valamint a svájci Zermatt olasz oldalán található Cervinia.

Az európai gleccserszezon lassan a végéhez közeledik. Augusztus végére folyamatosan zárnak be a még nyitva tartó francia terepek, hogy aztán ősszel megkezdődjön a téli szezon. Val Thorens már július közepén bezárt, Jelenleg Tignes és Les 2 Alpes üzemel, ez utóbbi helyen azonban már csak harminc centi a hó vastagsága, és a tavalyi szezonhoz képest is sokkal rosszabb az idei nyár. Rosszabbak a hóviszonyok és kevesebb a vendég.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.