Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kétméteres hóréteg megmaradt a letakart gleccseren

2009.09.15. Bata Attila

Június 28-án ért véget a nyári síelés az olasz Tonale (Presena) gleccserén és egyből lefedték a pálya megmaradt hórétegét egy speciális anyagból készült takaróval. A múlt héten szedték fel ezt a hatalmas takarót, és alatta több mint két méter vastag hóréteg maradt meg.
A szakemberek szerint „nagyon bíztató” eredménnyel végződő az idei hómentő akció. Lassan már szokássá válik az Alpok gleccserein, hogy a forró nyári hónapokra egy speciálisan szigetelő és hővisszaverő anyagból készült óriásfóliát terítenek ki a gleccserek hómezőire. A cél, hogy ezzel legalább lelassítsák a gleccserek zsugorodását. Az olaszok egy osztrák cég anyagát használták és az eredménnyel maradéktalanul elégedettek.

Az üzemeltetők a Tonale gleccser pályájának azt a részét választották ki, ahol általában a leghamarabb olvad el a hó, amely minden nyáron a legkritikusabb helyzetbe kerül. Az eredmények még az üzemeltetőket is meglepték, a letakart területeken több mint két méter vastagon megmaradt a hóréteg. Az előző télen rengeteg hó hullott, az üzemeltetők ebből szerettek volna minél többet átmenteni az idei szezonra.

Összesen 45.000 négyzetméternyi területet terítettek be ezzel a speciális anyaggal, pontosabban az összefűzött 70 x 5 méteres „csíkokkal”. A szakértők szerint a speciális borítás négyzetméterenként körülbelül 1,25 euróba kerül. Ennek a költségnek a felét idén a tartományi (Trentino) önkormányzat magára vállalta. A szerződés értelmében három éven keresztül folytatják a kísérleteket, és az eredményeket a milánói egyetem munkatársai kísérik figyelemmel.

Jelenleg fagypont körüli a hőmérséklet a gleccseren, ez már nem okoz komolyabb olvadást, de a fólia felszedésével már nem lehetett tovább várni. Ilyenkor már egyre nagyobb az esély az első komolyabb havazásra, és a szakértők szerint egy havazás után már nagyon nehéz felszedni a fóliát. Úgy tűnik, hogy a tavalyi hóval és az esetleges idei havazásokkal nem lesz gond a tervezett nyitással október közepe táján.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.