Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Már Franciaországban is letakarják nyárra a gleccsereket

2011.06.29. Bata Attila

Már Franciaországban is letakarják nyárra a gleccsereket Évről-évre csökkent az Alpok gleccsereinek vastagsága, még néhány évtized és már csak mutatóba maradnak jeges völgyek az Alpokban. Sok országban nyáron vastag fóliával védik a havat a tűző naptól és az esőtől. A megoldás ugyan eredményes, de drága és csak kis felületen alkalmazható egyelőre.
Hat évvel ezelőtt az ausztriai Stubai és a svájci Andermatt próbálkozott meg először azzal, hogy jól szigetelő fóliával takarja le hómezőit a nyár kezdete előtt és minél több havat mentsenek meg a következő hideg időszakig. A próbálkozás sikeres lett, azóta többen is követték a példájukat. Más gleccserek inkább hóágyúkat (Sölden, Val d’ Isere) vagy melegben is üzemelő hókészítő gépeket telepítettek a magasba, mint Pitztal vagy Zermatt. A cél ugyanaz, szeptember végére annyi havat megmenteni, hogy kezdődhessen a szezon, ha síterepekről beszélünk.

A franciák csak tavaly kapcsolódtak be ebbe a programba, de az idei gyenge tél után újabb síterep döntötte el, hogy megpróbálkozik ezzel a megoldással. Először 2010 nyarán a Les Arcs felett 3228 méter magasan található Aiguille rouge gleccserét takarták be. Közel 30.000 eurós összegért egy kb. 4000 négyzetméteres takaróval fedték be a gleccser egy apró részét, egész pontosan a gleccser akkori területének 1 százalékát. A többi lefedéshez képest újdonságként itt még egy 200 méter hosszú hófogó kerítést is építettek, hogy a szél ne söpörje le a havat a gleccserről. A kísérlet sikeres volt, jelentős hóréteg megmaradt a takaró alatt így az idén is letakarták a gleccser egy kis részét.

Chamonix, a másik francia síterep, ahol az idén bevetik a technikát. A Mont Blanc oldalában található Argentière gleccser vastagsága drasztikusan csökkent az elmúlt harminc évben, voltak olyan évek, amikor 60 centiméterrel is. 2009 májusában már csak 2,65 métert mutatott a mérce. Az idén 50 százalékkal kevesebb hó hullott télen, így már nem lehetett sokáig halogatni a fólia kipróbálását. Itt tényleg csak tesztelik, hiszen egy összesen 700 négyzetméteres részt fedtek le a Grands Montets felvonó alsó állomása feletti napsütésnek fokozottan kitett oldalon, ahol legjobban olvad a hó.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.