Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az idén is fóliával takarják le a Presena gleccsert (ITA)

2010.06.22. Bata Attila

A hétvégén véget ért a nyári síelés az olasz Presena (vagy ha így jobban ismert, akkor a Tonale) gleccseren. Az utóbbi évek sikeres kísérletei folytatódnak, az idén nyáron is egy hatalmas fóliával takarják le a gleccsert, hogy az őszi szezonkezdetre minél több hó maradjon meg a „takaró” alatt.
Tavaly így nézett ki a letakart pályarész a gleccseren
Amíg számos európai gleccseren (Kaprun, Tignes, vagy Val d'Isere) hétvégén nyitották ki újra a kapukat, addig az ismert olasz gleccserpályán vasárnap lehetett még egy utolsót csúszni. Presena az utóbbi években a többi gleccserhez képest eltérő gyakorlatot követ, amely azt jelenti, hogy a nyár elején, korán bezárnak, letakarják a pályát, majd korán ősszel nyitnak a megmentett hóval együtt. A módszer egyik előnye, hogy a legmelegebb napokban különleges fóliaréteggel védik a havat, majd amikor már tartósan fagypont közelébe süllyed a hőmérséklet, akkor ismét kinyitnak.

Az elképzelések a tavalyi szezonban is beváltak, a nyári szünet alatt körülbelül másfél méter vastag hóréteg maradt meg a fólia alatt. Ez számos esetben azt is jelenti, hogy pontosan ennyi havat sikerült megmenteni, hiszen a voltak olyan fedetlen részek a gleccseren, ahol szeptemberre már nem maradt hó.

A kísérlet sikerességét az is bizonyítja, hogy tavaly még csak 40 000 négyzetméteres óriásfólia került a hegyoldalra, addig az idén már 70 000 négyzetmétert fednek le a speciális, hővisszaverő fóliával. A helyiek lassan tíz éve kísérleteznek a nyári fóliázással, de csak két évvel ezelőtt fordult komolyra a dolog. A fóliázás komoly költségeinek a felét a helyi régió, Trentino tartomány turisztikai hivatala fizeti, a kísérlet sikerességét pedig a torinói egyetem vizsgálja minden évben.

Az időjárás kissé megtréfálta a síterep dolgozóit, hétfő reggel komoly hóesésben kezdődött meg a munkálatok előkészítése. A védőréteget leghamarabb valamikor szeptember végén távolíthatják el. A megmentett hórétegből a síterep sokat profitálhat októberben, hiszen a többi gleccserhez képest hamarabb tudnak kinyitni, megbízható hóréteggel, a tréningező alpesi síválogatottak nagy örömére.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.