Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Másfél méter havat mentettek meg a letakart gleccseren

2010.09.02. Bata Attila

Másfél méter havat mentettek meg a letakart gleccseren Ugyan csak szeptember 13-án, hétfőn, kezdik meg a nyár elején lerakott hatalmas védőfóliák felszedését az olaszországi Presena (Tonale) gleccseren, de már most látszik, hogy körülbelül másfél méter vastag hóréteget sikerült megóvni a nyári napsugaraktól és esőzősektől.
Korábban beszámoltunk róla, hogy júniusban a Presena gleccser havát speciális hővisszaverő és különlegesen szigetelő fóliával takarták be, hogy az őszre minél több havat mentsenek meg az olvadástól. A tavalyi nyárhoz hasonlóan az idén is másfél méter vastag hóréteg maradt a fóliacsíkok alatt, amely sok esetben teljes sikert jelent, hiszen a napsütésnek jobban kitett, meredekebb részeken rendszerint már teljesen elolvad a hó a nyár végére.

A tavaly lefedett területet az idén jelentősen megnövelték. Tavaly 40 000 négyzetméternyi területen védték a havat, az idén már 90 000 négyzetmétert takartak le, köszönhetően az előző év kedvező tapasztalatainak.

Jól látszik a különbség: a fólián kívül lenn már nincs is hó
Jól látszik a különbség: a fólián kívül lenn már nincs is hó
Bár a fóliákat csak 10 nap múlva kezdik felszedni, a jelenlegi adatok biztatóak, és a hideg beköszöntével már biztosan nem romlik a helyzet. Sőt! Most már arra kell figyelni, hogy a közelgő nagyobb havazások előtt lekerüljön a fólia a sípályáról.

A tervek szerint a gleccser október elején nyílik meg a síelők előtt, addig még az üzemeltetők – hosszú évek tapasztalatai alapján – további havazásokat várnak, amelyek legalább 30-40 centiméterrel hizlalhatják a hóréteget.

A síterepen jelenleg is dolgoznak az idei fejlesztéseken, amelyekről később mi is beszámolunk. A síterep üzemelő liftjei még ezen a héten szállítják a túrázókat, aztán a szokásos karbantartási szünet következik, és október elsejétől újraindulnak a felvonók.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.