Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Jön a hideg, már tesztelik a hóágyúkat Európában is

2007.10.18. Stánicz Balázs

Jön a hideg, már tesztelik a hóágyúkat Európában is Skandináviában már jó egy másfél hete dübörögnek a hóágyúk,a finn Rukán már síelni is lehet, igaz egyelőre csak egyetlen pályán. Tegnap viszont a skandináv országok egy részét melegfront érte el, bár a melegfront arrafelé azt jelenti, hogy a nappali fagyok megszűntek és enyhe pluszfokok uralkodnak helyettük.

Az elmúlt másfél hét időjárására jellemző, hogy helyenként már a kisebb tavak is befagytak odafenn! Az ottani síparadicsomok nagy része még októberben szeretne megnyitni, Trysil, Norvégia legnagyobb síterepe október 27-én tervezi a szezonnyitányt.

Csütörtökön markáns hidegfront fogja elérni Európát, így az Alpokat és a Pireneusokat egyaránt, péntekre 2000 méteren -10 fok körüli hőmérsékleteket jósolnak a meteorológusok, sőt, kisebb hózáporok akár Bécsben is előfordulhatnak. Egyre több síterep veszi elő a hóágyúkat nyári pihenőhelyükről. Ausztriában többek között Flachau, Schladming és Zauchensee pályáin is már bepozícionálták a hóágyúkat.

A tavalyi szezon megmutatta, hogy nem lehet elég korán kezdeni a mesterséges havazást, ugyanis aki egy évvel ezelőtt nem használta ki a november eleji hidegbetörést annak bizony nem sok alkalma adódott a hógyártásra. Akkor többek között Obertauern és Reiteralm volt az a két osztrák síterep, akik mertek és nyertek, hiszen mindkettő síhelyen már november közepétől lehetett síelni, míg sokan csak közvetlenül Karácsony előtt tudtak kinyitni.

Ausztria mellett a többi alpesi országban is izgatottan várják a hideget; Dél-Tirolban már a helyükre kerültek a hókészítő masinák, a franciaországi Val Thorensben már az elmúlt napokban is próbálkoztak velük.

A Pireneusokban is ki akarják használni az elkövetkező napok téli időjárását, a kis spanyol síközpontban; Tavascanon a hétvégén már "bemelegítették" a rendszert, igaz még csak vizet szórtak hó helyett a hóágyúk.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.