Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lassan közeledik a tél, havazások világszerte

2007.10.16. Bata Attila

Lassan közeledik a tél, havazások világszerte A szokásosnál hűvösebb és havasabb szeptember után az október sem mutat az átlagosnál magasabb hőmérsékleteket. A hosszabb távra szóló változatos előrejelzések helyett inkább abban reménykedhetünk, hogy két rossz szezon nem jöhet egymás után.

Észak-Amerika az idén is szerencsésen indít, a Sziklás-hegység néhány terepét már összefüggő hó takarja. A helyiek szerint minden évben egy kicsit korábban érkezik meg a hideg idő és vele együtt az első havazás. A múlt héten elsőként kinyitott coloradói A-Basin síterepe is, amely hatvanegy éves működése alatt még sosem kezdte meg ilyen korán a szezont. Az örök vetélytárs, Loveland, csak ma nyitja meg kapuit, de itt megvárták amíg az égiek 30 cm friss hóval "kedveskednek", így mától három tökéletesen előkészített pályán itt is megkezdődhet a szezon.

A-Basin teljes egészében a hóágyúknak köszönhette, hogy egy pályával megkezdhette a szezont, de vannak olyan terepek Észak-Amerikában, ahol már hóágyúk nélkül is 50 cm hó borítja a lejtőket. A többi coloradói síterep sem panaszkodhat, Vail, Beaver Creek, Breckenridge és Keystone síterepeire a hét elején 15-25 cm friss hó esett. Az összes említett síterep már novembertől megnyitja kapuit. Szintén csodás körülmények várják a freeridereket Utah állam hegyeiben. A síterepek ugyan még zárva tartanak, de a félméteres porhó miatt érdemes feltúrázni a hegytetőre.

Kanadában is beköszöntött a korai tél. Whistler, a tavalyi év egyik leghavasabb síterepe már félméteres hóval dicsekedhet. Szintén havas Panorama lejtői, ahol a VK futamokat rendezik majd november végén. Ugyancsak félméteres a hó Sun Peaks pályáin, ahol már javában ratrakolnak, mert november elején érkezik ide edzőtáborozni a teljes osztrák alpesi csapat. Számos síterepről 20-30 cm vastag hóréteget jelentett. Valószínűleg hat héten belül a legtöbb kanadai síterep elindítja a szezont.

Dél-Koreában is lehullott a szezon első hava. A Seorak-hegységben igencsak enyhe hőmérséklet mellett jegyezték fel az első havazást. A félórás havazás nyomait az erős szél el is fújta azonnal. Bár az idén kilenc nappal korábban havazott, mint tavaly, de akkor legalább egy hét centis réteg meg is maradt.

A moszkvaiak teljesen hozzászoktak már az október közepén megérkező havazáshoz. A havazás az idén nem okozott gondokat, a hókotrókat ugyan még nem kellett bevetni, de a hőmérséklet tartósan nulla fok alá csökkent.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.