Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szélviharok: továbbra sem jár számos szlovák ülőlift

2008.02.02. Bata Attila

Szélviharok: továbbra sem jár számos szlovák ülőlift Ha így megy tovább, akkor a Szlovákiába induló síelőknek lassan nem a hójelentéseket kell figyelniük, hanem a széljelentéseket. Pénteken sem lehetett számos síterepen elindítani az ülőszékes és kabinos felvonókat a hatalmas széllökések miatt. Síelni lehet, a biztonságos húzóliftek továbbra is üzemelnek.

Az időjárás miatt teljesen kiszámíthatatlan az ülőliftek üzemelése a nagyobb szlovák síközpontokban. Az utóbbi hetekben számos alkalommal támadt viharos szél Tátralomnic, Chopok-Jasna, Chopok-dél, Vratna-völgy, Donovaly vagy Martin síterepeire. A gyorsan változó körülmények miatt gyakran előfordul, hogy a reggel lezárt lifteket délutánra be tudják indítani, vagy a délelőtt üzemelő felvonókat később le kell állítani.

Tegnap az erdő védettségét élvező vadonatúj négyszemélyes (Biela Put) lift kivételével az összes lanovka állt a Chopok északi oldalán. Tátralomnicon sem járt a kabinos lift, így nem lehetett feljutni a Kőpataki-tóhoz. Donovalyban elindították ugyan a Telemix felvonót, de nem sokkal később le kellett állítani.

A Chopok déli oldaláról is erős széllökéseket jeleztek. Itt a hét elején egy másik komolyabb probléma is megjelent. Három napon keresztül nem volt áram a környék néhány szállodájában és turistaházában. Az 1500 méteren fekvő Kosodrevina turistaházban elszállásolt 50 iskolást át kellett költöztetni a tálei síközpontba. Fagyoskodó turisták beszámolói szerint, ilyen lehet az élet az Alpokban megnyitott igluházakban is, csak ott jóval többet kérnek ezért az élményért.

A közeli napokban Szlovákiába induló síelők továbbra is csak reménykedhetnek benne, hogy a szél valamelyest mérséklődik. Aprócska jó hír, hogy van néhány síterep, pl. Csorba-tó, Rózsahegy, és Velka Raca, ahonnan eddig még nem jelentették, hogy le kellett állítani az ülőlifteket.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.