Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szélviharok: továbbra sem jár számos szlovák ülőlift

2008.02.02. Bata Attila

Szélviharok: továbbra sem jár számos szlovák ülőlift Ha így megy tovább, akkor a Szlovákiába induló síelőknek lassan nem a hójelentéseket kell figyelniük, hanem a széljelentéseket. Pénteken sem lehetett számos síterepen elindítani az ülőszékes és kabinos felvonókat a hatalmas széllökések miatt. Síelni lehet, a biztonságos húzóliftek továbbra is üzemelnek.

Az időjárás miatt teljesen kiszámíthatatlan az ülőliftek üzemelése a nagyobb szlovák síközpontokban. Az utóbbi hetekben számos alkalommal támadt viharos szél Tátralomnic, Chopok-Jasna, Chopok-dél, Vratna-völgy, Donovaly vagy Martin síterepeire. A gyorsan változó körülmények miatt gyakran előfordul, hogy a reggel lezárt lifteket délutánra be tudják indítani, vagy a délelőtt üzemelő felvonókat később le kell állítani.

Tegnap az erdő védettségét élvező vadonatúj négyszemélyes (Biela Put) lift kivételével az összes lanovka állt a Chopok északi oldalán. Tátralomnicon sem járt a kabinos lift, így nem lehetett feljutni a Kőpataki-tóhoz. Donovalyban elindították ugyan a Telemix felvonót, de nem sokkal később le kellett állítani.

A Chopok déli oldaláról is erős széllökéseket jeleztek. Itt a hét elején egy másik komolyabb probléma is megjelent. Három napon keresztül nem volt áram a környék néhány szállodájában és turistaházában. Az 1500 méteren fekvő Kosodrevina turistaházban elszállásolt 50 iskolást át kellett költöztetni a tálei síközpontba. Fagyoskodó turisták beszámolói szerint, ilyen lehet az élet az Alpokban megnyitott igluházakban is, csak ott jóval többet kérnek ezért az élményért.

A közeli napokban Szlovákiába induló síelők továbbra is csak reménykedhetnek benne, hogy a szél valamelyest mérséklődik. Aprócska jó hír, hogy van néhány síterep, pl. Csorba-tó, Rózsahegy, és Velka Raca, ahonnan eddig még nem jelentették, hogy le kellett állítani az ülőlifteket.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.