Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Márciusi havazás kezdődött az Alpokban

2008.03.05. Bata Attila

Márciusi havazás kezdődött az Alpokban Menetrendszerűen megérkezett az Alpok hegyeibe jósolt havazás. Számos síterepen már hétfő este óta kisebb-nagyobb megszakításokkal hullik a hó, és valószínűleg még van egy kis utánpótlása a március elejei havazásnak. Sajnos a hétvégére ismét enyhül az idő, nulla fok feletti hőmérsékletekkel a síterepeken is.

Kedd estig átlagosan 10-20 centiméter friss hó hullott az osztrák hegyekben, és ezúttal Karintia is részesült az égi áldásból. A havazás korábban komoly gondokat okozott a német utakon, ahol 20-30 cm hó hullott, de a német hegyekben újra reményt kapott a síelés a több mint fél méter magas friss hónak köszönhetően.

Kedd reggel már az osztrák hegyek nagy részében havazott, délután körül számos helyen megszakadt a havazás, de továbbra is vastag felhőben vannak a síterepek, és a havazás valószínűleg még szerdán is folytatódni fog. Tirol és Salzburg tartományokban is folytatódhat a havazás. A Ziller völgyében egészen az üdölőfalvak szintjéig leért a havazás, ezzel ellentétben a Schladming felett kb. 15 cm friss hó hullott, de itt jobbára csak a középállomás feletti részeken.

Karintia és a szomszédos szlovén és olasz területek is jól jártak egyelőre. Nassfelden szerda reggelig 45 cm friss havat mértek, a szlovén Kranska Gora pedig szintén hasonló mennyiséget kapott. A havazás itt is folytatódni fog a mai napon.

A havazással természetesen a lehűlés is megérkezett, Dél-Tirolban a hét végén még húsz fokot is mértek, amelyet tegnap fagypont alatti hőmérséklet váltott fel. A Dolomitok völgyeiben 500 méter felett havazott, az ismertebb völgyek (Pustertal, Gadertal és Grödnertal) felsőbb régióiban 15-20 cm hó hullott.

A hétvégi tervekkel kapcsolatosan nem árt az óvatosság, a jelentések szerint meglehetősen vizes hó esett az utóbbi órákban, és a talaj sem tudott előtte annyira lehűlni, hogy megtartsa a frissen esett havat. Más a helyzet a magasabban fekvő síterepeken, ahol a friss hó sokat javított a lestrapált, de jó alappal rendelkező pályákon. Péntektől újra napsütés, és enyhülés várható az osztrák hegyekben.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.