Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tizenegyezer fát döntött ki a hétvégi vihar a Tátrában

2008.03.04. Bata Attila

Tizenegyezer fát döntött ki a hétvégi vihar a Tátrában Újabb érzékeny pusztítást volt kénytelen elviselni a Magas-Tátra és környéke. A hétvégi orkán jelentős károkat tett a magashegység erdeiben, a szakemberek becslése szerint körülbelül tizenegyezer fát döntött ki vagy tört el az erős vihar. A híres tátrai villamost is le kellett állítani, a sínekre dőlt fák miatt.

A Tátrai Nemzeti Park kezelésébe tartózó erdőkben több mint tizenegyezer fában tett kárt a hétvégi orkán. A legnagyobb pusztítás Podspádi (Podspády) környékén következett be, ahol kb. 2700 fát tett tönkre a vihar. Szintén komoly károkat okozott a vihar Podbanszkó (Podbanské), Csorba-tó (Strbské Pleso) és a Késmárki-itató (Kezmarské Zlaby) környékén, ahol külön-külön, körülbelül 1600-2000 fát csavart ki a viharos szél.

Szombat délutántól a magas-tátrai villamos közlekedését is le kellett állítani Csorba-tó és Felsőhági (Strbské Pleso-Vysné Hágy) között a sínre került kidőlt fák miatt. Közúton sem volt egyszerűbb a közlekedés, főleg a Csorba-tó környékén. Az erősödő havazás mellett, a kidőlt fák is nehezítették a közlekedést. A hegyekben jelentős mennyiségű friss hó hullott, a felsőbb részekről majdnem fél méter friss havat jelentettek.

Év eleje óta számos vihar sújtotta már a Magas-Tátra környékét. A hétvégi pusztítással együtt, az idén eddig 20 000 fát tett tönkre a vihar, az okozott kár mértéke a becslések szerint eléri a 350 000 szlovák koronát (kb. 2,8 millió forint).

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.