Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hamarosan kezdődik az afrikai síszezon is

2008.06.13. Bata Attila

Hamarosan kezdődik az afrikai síszezon is Az új-zélandi és chilei síterepek nyitását megelőző várakozásban valamivel kevesebb szó esik az Afrika déli részén található sípályákról, amelyek szintén készülnek az idénykezdetre. Bármilyen kis terepekről is beszélünk, tavaly is Dél-Afrikában indult el a déli földrész síszezonja!

Az afrikai síelés a kontinens északi és déli részére korlátozódik. Az északi síterepek, pl. Marokkó vagy Algéria szezonja együtt mozog az európai terepekkel, a déli síterepek pedig az európai nyárban tartanak nyitva. Az utóbbi időben egyre nagyobb publicitást és pénzinjekciót kapnak a Dél-Afrikai Köztársaság és Lesotho síterepei, mármint országonként egy-egy.

Az angol betelepülők egyik érdekes szokása, hogy miután megvetették a lábukat az anyaországtól távoli helyeken, kedvenc szokásaikról nehezen mondanak le. Szerencsére a délutáni teázás mellett sokan a síelési szenvedélyüket is megtartották és már az 1920-as évektől rendszeresen csúsztak a Drakensberg hegységben azon a néhány havas napon, amely megadatott.

A Dél-Afrikai Köztársaság legrégebbi síterepe Tiffindel, ahol az utóbbi időben komolyabb fejlesztések is történtek, főképpen a hóágyúk beszerzése terén. A korábban említett Drakensberg hegységben található síterepet 1994-ben alapították, és rövid és lankás pályái ideális a kezdőknek, vagy azoknak a helyieknek, akik a korábban a johannesburgi fedett sícsarnokban tették meg az elő lépéseket.

A tavalyi évben a szokásosnál is jóval többször vonult át hidegfront az országon, és ebből remekül profitált a síterep. Már a kezdés sem volt rossz, igaz hóágyúk segítségével, de itt lehetett tavaly először csúszni a déli féltekén.

A közelben található Lesotho 3220 méter magas Maluti hegysége, ahol 2005-től működik a Ski Africa névre keresztelt síterep. Az egy kilométer hosszú és ötszáz méter széles egyetlen pályával rendelkező síterep a legnagyobb afrikai terepként hirdeti magát. Mielőtt elmosolyodnánk ezen, és azon, hogy összesen egy csákányos üzemel, feltétlenül említsük meg, hogy tavaly körülbelül tízezer vendéget fogadtak ezzel a szűkös kapacitással és az európai terepekhez képest kevesebb havas napokkal.

Az már tényleg tiszteletreméltó, hogy ehhez a pályához felépült egy luxusszálloda is, de minden típusú árkategóriában lehet szállást találni. A pályát svájciak kezelik, a hóágyúk készen állnak, kölcsönzők és egyéb szolgáltatások elérik az európai szintet, így nem csoda, hogy az idei szezonra már tizenötezer vendéget várnak.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.