Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

4808,72 méter! Kissé összement a Mont Blanc

2017.09.23. | Szerző: Bata Attila
Az utóbbi időszakban kétévente felmászik egy tudóstársaság az Alpok legmagasabb csúcsára, a francia-olasz határon emelkedő Mont Blanc-ra. Egy héttel ezelőtt is megmérték, bár egy centiméterrel "alacsonyabb" lett, de még így is Nyugat-Európa legmagasabb csúcsa.
h i r d e t é s
19 évvel ezelőtt kezdték megmérni a Mont Blanc magasságát, az utóbbi időben már kétéves gyakorisággal. Ha megnézzük a lenti összeállítást, egyből láthatjuk, hogy a hegység magassága, hol emelkedik, hol csökken. A tudósok szerint az időjáráson múlik mindig, hogy milyen magas a hegy.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Maga a csúcs, ha nem számítjuk a rárakódó szikladarabokat és jégtakarót "csak" 4792 méter magas. A geológusok szerint a szél és a csapadék (azon belül is főleg az eső) alakítja legjobban a csúcs felszínét. Az időjárásnak köszönhetően mérnek eltérő értékeket.

Az utóbbi idők mérései szerint a legalacsonyabb és a legmagasabb érték között pontosan 2 és fél méter a különbség. 2007 óta folyamatosan kisebb értékeket mérnek, az idei adat 1 centiméterrel alacsonyabb a két évvel ezelőttinél.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 113 vendég és 7 regisztrált felhasználó látogatja.