Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

5800 éves hótaposót találtak az Alpok gleccserén

2016.09.13. Bata Attila

Nem messze attól a helytől, ahol a mára idegenforgalmi látványossággá eszkalálódott egykori vadász, Ötzi holttestét is megtalálták, egy "hótaposót" talált egy olasz térképész. Vizsgálatok szerint a lábbelit valamikor időszámításunk előtt 3800-3700-ban készíthették. Az olaszok állítják: ez a világ legrégebbi hótaposója.
Még 2003-ban Simone Bartolini, firenzei térképész, az Olaszország és Ausztria közötti Gurgler Eisjoch gleccsert mérte fel, amikor 3134 méteres magasságban rábukkant a hótaposóra. Sokáig nem is tulajdonított nagy jelentőséget a leletnek. Közel 100 évesnek gondolta, errefelé gyakran találnak a gleccsereken első világháborús katonai felszereléseket. Csak tavaly jutott eszébe, hogy ez akár régebbi is lehet, Bevizsgáltatta és szénizotópos kormeghatározással kiderítették, hogy a hótaposó 5800 évvel ezelőtt készülhetett, valamikor időszámításunk előtt 3800 és 3700 között.



A Val Senales-hez közeli gleccseren találták meg negyedévszázaddal ezelőtt Ötzit is, csak néhány kilométerre a mostani felfedezés helyszínétől. Tudósok Ötzi halálát i.e. 3200-ra teszik, tehát a hótaposót még valamelyik felmenője viselhette.

A környéken számos rendezvénnyel ebben a hónapban ünneplik Ötzi megtalálásának 25. évfordulóját. 
KOMMENTEK

Szállástipp
Aparthotel Maso Corto csillagcsillagcsillag
2-6 fős apartmanok a schnalstali kabinos lift alsó állomásától mindössze 200 méterre. Az apartmanok mindegyike teljesen felszerelt. Szolgáltatások: WIFI, sítároló, síkölcsönző, wellness. Akár ellátással is kérhető!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.