Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

70 cm friss hó az olasz és a szlovén hegyekben

2024.10.05. Bata Attila

A mediterrán ciklon jelentős havazást hozott az olasz-szlovén-osztrák hármashatár környékén az elmúlt napokban. Két héten belül másodszor érkezett havazás a hegyekbe, ilyen már régen fordult elő október elején.
Stelvio tegnap reggel (Kép: Pirovano Stelvio )
Stelvio tegnap reggel (Kép: Pirovano Stelvio )
A Dolomitokban ma reggel 67 cm havat mértek a Monte Rite (2013 m) állomáson. Pale di San Martino (2580 m) 64 cm, Casera Doana (1899 m) 55 cm, Ra Vales (2615 m) 45 cm és Monti Alti Ornella – Arabba 42 cm havat jelentett. Ez az elmúlt 48 óra eredménye. A havazás ügyelt az intenzitás egységességére, hiszen mindkét napon körülbelül hasonló mennyiséget kaptak az adott állomások.

Síterepek tekintetében érdemes megemlíteni, hogy a Stelvio-hágónál (2757 m) 40-50 centiméter hullott. A hágóra vezető utak közül egyet (Trafoi irányából) ideiglenesen le is kellett zárni, de a másik két irányból megközelíthető a hágó és a síterep. Hasonló időjárás alakult ki egy másik hágón is (Penser Joch – Passo di Pénnes, 2211 m).
Solda / Sulden
Solda / Sulden
Solda (Sulden am Ortler) ugyan nem gleccser, de itt szeretik hamar indítani a szezont. A helyi hütténél (Madritschhütte) 2800 méter magasan szintén 40 cm havat mértek.

Friuli tartományban is havazott. A Tervisio feletti Monte Lussari webkamerája napok óta téli képet mutat.
Monte Lussari, mai webkamera kép
Monte Lussari, mai webkamera kép
A tartománnyal szomszédos szlovén hegyekben is szépen havazott. Itt Kredarica állomáson (2513 m) ma reggel 75 centimétert mutatott a mérce. A jobb sorsa érdemes és még mindig bizonytalan jövőjű síterep, Kanin mérőállomásán (2260 m) 34 cm hullott. Vogel tegnap még 25 centimétert mért 1500 méteren, ez mára kissé olvadt.
Kredarica, tegnap reggel (Kép: Arso Vreme)
Kredarica, tegnap reggel (Kép: Arso Vreme)
A hármashatár osztrák oldalán is hozott érdekességeket az október elejei tél. Nassfeld síterepén a völgyben 600 méter alatt is havazott. Ez utoljára 1996-ban fordult elő októberben. Dobratsch mára túrasí célponttá változott, az egykori síterepen 1700 méteren egy nap alatt 50 cm hullott. Utoljára 1926-ban fordult elő, hogy ősszel ilyen korán havazott. A mennyiség pedig a harmadik helyen áll minden idők októberi havazásainak a listáján.
Pusztító árvíz Boszniában (Kép: BHMETEO.ba )
Pusztító árvíz Boszniában (Kép: BHMETEO.ba )
Sajnos, Boszniából szívszorító képeket kaptunk az áradásról és földcsuszamlásokról. A hírek szerint eddig 15 ember vesztette életét a természeti katasztrófa miatt.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
AKCIÓ
Aparthotel Triglav
Felújított apartmanház a Stara Fuzina faluban, a Bohinji-tó partjától légvonalban 600 méterre, a Voglre vezető kabinos lifttől pedig 5,5 kilométerre. Ellátás: reggeli, de az épületben egy á la carte étterem is található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Ribno Luxury Glamping
Új, 2+2 fős faházikók saját, fűtött dézsafürdővel és szaunával a Bledi-tótól 2 km-re, Bohinj-Vogeltől 32 km-re. A szálláshoz akár privát reggeli, valamint félpanziós ellátás is rendelhető a szomszédos hotelben!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓK (3)
Bohinj ECO Hotel csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
Szlovénia egyik legszínvonalasabb és legenergiatakarékosabb szállodája Bohinjska Bistrica üdülőtelepülésen, Vogel síterepétől 11 km-re. A szálloda vendégei ingyenesen használhatják a hozzá tartozó aquaparkot!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SÍTÁBOROK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.