Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

75 orosz rekedt egy lerobbant ukrán kabinos liften

2013.08.13. Bata Attila

Ukrajna és a Krím félsziget egyik látványossága az Aj-Petri hegyre közlekedő nagykabinos felvonó, amely nyáron igazán népszerű a turisták körében. Vasárnap műszaki okok miatt leállt a kabinos, így 75 turista volt kénytelen 50-150 méter magasan himbálózni a levegőben, amíg ki nem mentették őket.
Két nagy, egyenként 40 fős kabin, közlekedik ellentétes irányban az ukrán felvonón. Nyáron rendkívül népszerű, télen pedig ez az egyetlen lehetőség feljutni 304 méterről az 1223 méteres Aj-Petri (Szent Péter) hegyre (a hegyállomás 1152 méteren van). Vasárnap késő délután leállt mindkét kabin, hiába próbálták újraindítani őket, nem mozdultak. Az egyik kabinban 35 ember ragadt 50 méteres magasságban, a másikban pedig 40 ember zsúfolódott össze 150 méter magasan a földtől. Csak orosz állampolgárok utaztak a liften.

Nehezítette a mentést, hogy hamarosan besötétedett, valamint a hőség miatt a zsúfolt kabinokban nehezen lehetett bírni a meleget. Az ukrán hatóságoknak négy óra alatt sikerült megszervezniük a mentést, ekkor jöhetett le az első utas a biztonsági kötélen, onnan már tízpercenként sikerült újabb utasokat biztonságba helyezni.

Mind a 75 orosz turistát sikerült épségben lehozni, az utolsót hajnal egykor. A mentésben közel hatvanan vettek részt, a szerencsétlenül járt turistákat orvosi segítség, meleg étel és pszichológus várta a völgyállomáson.

További részletek és képek itt találhatók.
KOMMENTEK
Trailrider | 2013.08.13. 11:42
Az azért szerencse a szerencsétlenségben, hogy jól járható terep volt a kabin alatt. Ugyanez mondjuk egy sziklafallal...

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.