Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Betiltott Facebook mentette meg az iráni falut a hóviharban

2014.02.19. Bata Attila

Február elején hatalmas havazás terítette be Iránt. Sajtóhírek szerint legutóbb ötven évvel ezelőtt hullott ilyen hatalmas hó. Több távoli települést a hó teljesen elzárt a külvilágtól, a hatóságok tudomást sem vettek a bajban lévő településekről. Az egyik falut a Facebook mentette meg, amely be van tiltva Iránban.
A France24 beszámolója szerint, nagyon sokat köszönhet a Facebooknak egy iráni falu, mivel a segítségükkel vészelték át az utóbbi idők legnagyobb hóviharát.

A február elejei havazásról csak annyit közölt a helyi média, hogy az utóbbi ötven év legnagyobb havazása, igazából pontos adatokat nem lehetett megtudni az aktuális helyzettel kapcsolatban. Azt hogy micsoda dráma alakult ki néhány faluban, csak napokkal-hetekkel később tudtuk meg. A 3000 fős Abkenar településen többméteres hó hullott és vágta el a falut a külvilágtól. Megszűnt minden szolgáltatás: az áram, a víz, és a gáz. Sokan élelem nélkül fagyoskodtak házaikban. A helyzet kritikus volt, amikor egy helyi vállalkozó a Facebook oldalán keresztül elkezdte megszervezni a falu életét.

Kép: abkenarkhabar / Facebook
Kép: abkenarkhabar / Facebook
Ezt a Facebook oldalt a tulajdonosa három hónappal ezelőtt eredetileg azért hozta létre, hogy a faluból elszármazottak és a faluban maradtak ezen keresztül tudják tartani a kapcsolatot. A hatnapos vészhelyzet ideje alatt ez lett az elsődleges információforrás, ezen keresztül érkeztek a segítségkérő bejelentések, és itt szervezték meg az önkéntesek munkáját. A sors fintora, hogy Iránban a Facebook 2009 óta le van tiltva, így az irániaknak trükközniük kell, ha a közösségi oldalakat akarják használni.

Kép: abkenarkhabar / Facebook
Kép: abkenarkhabar / Facebook
Az egyik beszámoló szerint tudomásukra jutott, hogy a falutól 10 kilométerre található tanyán három ember nem tud kijönni a 2,5 méter vastag hó miatt. A Facebookon 30 önkéntes jelentkezett, hogy segítenek. Sikerült egy hókotrót szerezniük, de az két kilométer után elakadt a hóban. A hátralévő nyolc kilométert úgy tették meg, hogy sorba álltak, és megindultak a tanya felé. Az első ember, akit állandóan cseréltek, menet közben ugrált és taposta le a havat. Este 8-tól hajnal 4-ig tartott, amíg egy vékony ösvényt tapostak a hóba és elértek a házig, ahol még az utolsó pillanatban megtudták megmenteni a kihűlt tanyasiakat.

Kép: abkenarkhabar / Facebook
Kép: abkenarkhabar / Facebook
Ehhez hasonló módon reagáltak minden Facebook bejelentésre és mentették ki azokat, akiknek összedőlt a háztetőjük a hó súlya alatt, vagy egyéb bajba kerültek. Az oldalt egyre többen látogatták Iránban is, hősies küzdelmük híre egyre több emberhez jutott el. Az oldalra feltett havas képeket később az országos média is átvette és a hatóságok is elindultak a falu kiszabadítására, hatnapos késéssel. Persze addigra már a helyiek elvégezték a munka nagy részét.

Kép: abkenarkhabar / Facebook
Kép: abkenarkhabar / Facebook
Iránban a kormányzat 2009-ben több oldallal együtt a Facebookot is letiltotta, miután az ellenzékieknek csak ez maradt, ahol ellenvéleményt fejthettek ki. A betiltás ugyan jelenleg is él, de a lakosság nagy része már megtanulta, hogy milyen módszerekkel lehet kijátszani a tiltást. Ennek is köszönhető, hogy ennek a falunak sikerült átvészelnie ezt a rendkívüli hóhelyzetet.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.