Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nem az idei lett a legmelegebb nyár Ausztriában

2024.09.01. Bata Attila

Ausztriában 1767 óta tartják nyilván a meteorológiai adatokat. Ez azt jelenti, hogy eddig 258 nyár adatai állnak rendelkezésre. Az idei nyár nagyon meleg volt, mérések szerint az eddigi második legmelegebb Ausztriában. A keleti és a déli országrészeken pedig az eddigi legmagasabb értékeket mutatták.
Felüdülés a hegyekben - Dachstein Krippenstein (Dachstein Tourismus / AG-Mirja Geh)
Felüdülés a hegyekben - Dachstein Krippenstein (Dachstein Tourismus / AG-Mirja Geh)
Ma megkezdődött a meteorológiai ősz, de Ausztriában sem akar távozni a nyár. Szeptember első napján is számos helyen mértek 33-34 fok feletti hőmérsékleteket. Hazánkhoz hasonlóan Ausztriában is rendkívül meleget hozott az idei nyár. Az osztrák meteorológusok szerint, ha csak az alacsonyabban fekvő településeket számoljuk, akkor ott ez volt minden idők legmelegebb nyara. A hegyekben csak a második legmagasabb értékeket mérték, így országos szinten az idei nyár a második legmelegebbnek tekinthető az emlékezetes, gleccsergyilkos 2003-as után.

A hóőrültek szempontjából nem is indult rosszul a nyár. A késő tavaszi havazások még júniusban is folytatódtak a magasabb régiókban. Júniusban még néhány alacsonyabban fekvő felső- és alsó-ausztriai településen is negatív hőmérsékletekre ébredtek. Aztán június második felében beköszöntött az igazi nyár, amely nagyon rövid szünetekkel még most is tart.

Trópusi éjszakának számít, amikor a minimum hőmérséklet nem csökken 20 fok alá. Bécs belvárosában utoljára 2020 nyarán mértek ilyet. Az idén nyáron pedig összesen 46-ot! Sőt, a ma reggeli adatokkal együtt már 47-nél jár az éves adat! Itt érvényesül a beépítettség hatása, kicsit távolabb a belvárostól ez a szám már csak 15-20, a Bécsi-erdőben pedig csak 5. Ez utóbbi helyen augusztus 17-én egy óra leforgása alatt 94 liter/m2 eső hullott, normális esetben a nyári szezon fele alatt esik ennyi. Ugyanebben az időben érkezett meg az árvíz az Arlberg régióba, amelyről itt írtunk.
Hőségnapok száma (30 fok feletti napi max. hőmérséklet) Ausztriában | Forrás: ubimet.at
Hőségnapok száma (30 fok feletti napi max. hőmérséklet) Ausztriában | Forrás: ubimet.at
A hegyekben is szomorú rekordot hozott a nyár. A salzburgi Sonnblick mérőállomáson (3106 m) 1886 óta mérik az adatokat, Idén először fordult elő, hogy egész augusztusban nem csökkent 0 fok alá a hőmérséklet. A június még kb. 3 és fél méter vastag hóval indult, amely július végére teljesen elolvadt. Ausztria egyetlen nyáron is síelhető gleccserén, Hintertuxon, augusztus közepén le kellett állítani a síelést.

Ami nem igazán biztató, hogy az évszakok közül 2023 ősze, a tavalyi tél, az idei tavasz és az idei nyár is a három legmelegebb közé tartozik a saját kategóriájában. Tavaly nyár végén sem volt tökéletes a helyzet, de szeptember végére minden varázsütésre megváltozott, jött a lehűlés és a havazás a magasabb régiókban. December közepéig ki is tartott a korai tél, ami utána jött, arról pedig jobb nem beszélni.
A hazai adatok feldolgozására még várni kell, de senkit sem fog meglepni, ha bejelentik, hogy ez volt a legmelegebb nyár Magyarországon.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.