Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A sílifteket leállították, de a síelés nem állt le

2021.02.27. Bata Attila

Európa több országában sem lehet beindítani a lifteket, de ez még nem jelenti azt, hogy teljesen le kell mondani a síelésről. Ezekben az országokban érdekes és teljesen legális megoldásokkal pótolják a síelés örömeit.
Kép: Kopřivná Resort
Kép: Kopřivná Resort
Franciaországban nem járhatnak a síliftek, de a szállodák fogadhatnak vendégeket. Ez utóbbi különösen fontos volt az utóbbi hetekben, hiszen Franciaországban is ez a síszünet időszaka. Courchevel, a Három-völgy ismert síterepe meglepetéssel várta azokat a családokat, akik nem csak sítúrázni vagy sífutni szeretnének a síterepen. A helyi önkormányzat engedélyével a síszünet heteiben megnyitottak egy kb. 2 kilométer hosszú pályát, amelyet naponta karbantartottak.
Courchevel, síelés két parkoló között
A pálya érdekessége, hogy az alján parkoló található, a felső részénél pedig szintén egy parkoló mellett lehet becsatlakozni. Így a családok kocsival, kisbusszal vagy akár taxival juthatnak fel a csúszás után a fenti parkolóba.

Ez a megoldás több francia síterepen is elterjedt a síszünet ideje alatt. Jellemzően az enyhe lejtésű, tanulóknak ajánlott, parkolók közelében található pályákat nyitották meg.
Csehországban nem alakulnak jól a járvány számai és ezzel egyidőben szigorodnak a rendelkezések. A síliftek itt sem működhetnek, de itt is van megoldás. Több síterep is bevetette a ratrakokat, amely után kötélen akár 20-25 síelőt is fel tudnak húzni a hegy tetejére. A "fuvar" ára síterepenként és a megtett távtól függően változik, általában 50 és 100 korona (kb. 700 - 1400 forint) közötti összeg.
Van ahol még ennél is eredetibb ötlettel álltak elő. Ha nincs ratrak vagy motoros szán, akkor a ló is jó. Mint például a cseh Hraběšice síterepén, ahol már a ló mögé is befogták a gyerekeket és felhúzták őket a dombtetőre. Ahogy a lenti videóban is látható, ez igazán környezetbarát megoldás.
KOMMENTEK
Tobzoska | 2021.02.27. 09:19
Mág a hóskorban, talán 94-ben Tonale nagy kabinosához egy motorosszánnal lehetett a caplatást kiváltani. Mi is jó kéttucatnyian lehettünk. Rutinosan közvetlenül a hószán mögött ragadtam meg a kötélcsomót. Egyik alkalommal mögöttem kettővel valaki perecelt. Onnantól lefelé mintha legyalulták volna az emberláncot. Labancék azért ennél figyelmesebbek voltak. Turrachon a befagyott tavon lehet átkelni. Egy traktorra keresztben böszme széles petrence volt felaggatva. Abba lehetett csimpaszkodni.
Sziszó78 | 2021.02.27. 20:33
Vagy Lagazuoi, 8km csúszás a Dolomitokban és lovasszánok után kötve húznak vissza a legközelebbi liftekhez. Hatalmas élmény, a pálya és a lovasszán is.
Daddy | 2021.02.28. 11:37
Erre van az a mondás hogy "nem a kútba, hanem a kávájára", mert a képek többségén látott "hegymenet" módszer sokkal kisebb távolságot biztosít, ment egy korongos felvonó. És igaza van Tobzoskának itt egy "perecelés" nagyon közel hozza egymáshoz az embereket. Tapasztalatból mondom, hogy elmesélni jobb mint átélni.
ttottam | 2021.03.01. 18:58
Daddynek teljesen igaza van: Elmebeteg az a szabályozás, ahol ezt lehet, de egy csákányos nem működhet.
Mondjuk elgondolkodtató Mátraszentistván is, ahol a négyállásos kapu két középső eleme le van zárva, hogy előtte 1,5 méteres távra legyen egymástól a két sor (mondjuk egy-egy libasorban a síelők közti táv úgy 20 cm), majd miután átmennek a két szélső kapun, utána bent összetömörülnek, és a négyüléses felvonóra négyen ülnek fel. Isten ments, hogy ezt csökkentsék, csak éppen semmi értelme az áteresztőképesség csökkentésének (maszkban, kesztyűben, szemüvegben.....)
andrewboy | 2021.03.02. 13:12
ttottam: egyetértek ! St.Pista + Eplény dettó! 1000 intézkedés utána meg beülünk egymás mellé...
Ha be vagyok öltözve egy téli napon (sapka;kesztyű,sál, szemüveg) és mellém ül egy -fertőzött aki szintén be van öltözve-, mekkora esélyem van elkapni abban a 4 perceben amíg felér a felvonó ? Ki kéne próbálni. :)
Bata Attila | 2021.03.02. 13:33
@andrewboy
Egyébként kipróbálták :)
Egy svájci egyetem végzett kísérletet, hogy 15 perc alatt hol nagyobb az esély a fertőzésre: kabinos liftben vagy irodában?
Irodában

Nyitott ülőliften, maszkviselet mellett, 4 perc alatt kicsi az esélye.
andrewboy | 2021.03.03. 09:42
Bata Attila: volt egy sejtésem efelől, hogy a sílift nyert!
egymásik kérdés motoszkál bennem egy ideje : melyik lehet a 100%ig elfogadott "EU utazás biztos" oltás ? :) Gondolkodtatok már ezen ?
vénasszonyok nyara | 2021.09.14. 19:25
A lóvontatta sí nem új dolog. Előbb volt, mint a sílift. Jöringnek hívták. A ló maga után húzott egy sok szálra bontott kötelet és minden szálba kapaszkodhatott egy síző.

h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.