Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Alpesisí-világkupa: változások a lebonyolításban

2019.11.30. Bata Attila

Már túl vagyunk a szezon első versenyein, de az új szabályok a söldeni és a finnországi versenyekre még nem voltak hatással.
Hinterstoder: egy közeli osztrák síterep: 2020. február 29-én és március 1-én rendeznek itt versenyt
Hinterstoder: egy közeli osztrák síterep: 2020. február 29-én és március 1-én rendeznek itt versenyt
Október elején a FIS (Nemzetközi Sí Szövetség) Zürichben határozott az idei világkupa sorozat néhány változtatásáról. A változások leginkább a kombináció és parallel futamokat érintik.

A kombinációt annak idején azért vezették be, hogy kiderüljön, hogy ki a legsokoldalúbb síelő, vagyis egy gyorsasági (super-g vagy lesiklás) és egy technikai szám (ebben az esetben a szlalom) összevetéséből (kombinációjából) kerüljön ki a győztes.

Az eredeti ötlet jónak tűnt, de az idő ezt egyáltalán nem igazolta. Az utóbbi időszakban a versenyzők már tényleg annyira elkezdtek "szakosodni" valamilyen irányba, hogy sokan már nem is tudnak értékelhetőt alkotni a "másik" számban. A reménytelen összetett eredmény miatt a lesiklók gyakran csak edzésként tekintettek rá, ezért amikor letudták a lesikló részt, szinte valamennyien visszaléptek.

A verseny akkor lehetne igazságos, ha a technikai versenyzőknek hasonló esélye lenne a gyorsasági szakágból érkezőkkel szemben. Ehhez az kellene, hogy két, a maga műfajában, hasonló nehézségű pályán lehessen versenyezni. Ez nagyon sokszor nem teljesült, így az utóbbi időben a kombináció a szlalomosok versenyévé vált.

A gyorsasági síelőket az sem segítette, hogy miután élen végeztek a lesiklás után, szlalomban a legvégén indultak. Az amúgy is gyengébb képességeiket a még a gyakran síelhetetlen állapotba leromlott pálya is hátráltatta. Ezen változtat idén a FIS, a szlalomban nem a lesiklás után vezetők kerülnek a végére, hanem az eddigiekhez képest fordított rajtsorrend következik. Vagyis, a lesiklás győztese kezdi a szlalomot vélhetően a legjobb pályaviszonyok között.
Stockholm: összefoglaló a tavalyi parallel szlalom versenyről. Stockholm az idén már nincs a versenynaptárban
Az új szabályt sokat üdvözölték, természetesen néhány szlalomos nemtetszésének adott hangot. Ezekkel a szabályokkal rendezik az idei három férfi ( Bormio, Wengen és Hinterstoder) és négy női (Val d'Isere, Altenmarkt-Zauchensee, Crans-Montana és La Thuile) versenyeket. Mármint, ha megrendezik őket, hiszen presztízsben annyira a többi szám alatt helyezkednek el, hogy más, elmaradt számokat simán bepótoltak eddig is a kombináció rovására.

A nézőcsalogatónak szánt parallel számokban is bevezetnek egy apróbb változást, így rövidülnek a versenyek. Az eddigiekhez hasonlóan a legjobb 32 versenyző két futamot vív egymással az első körben és a két futam alapján hirdetnek győztest. Azonban a legjobb 16-tól már csak egy futamot rendeznek, nem lesz visszavágó.

2019-ben annyira jól sikerült a világkupa idényzáró Andorrában, hogy a friss emlékeknek (is) köszönhetően Grandvalira simán megkapta a 2023-as finálé rendezését. A következő években ismert síterepek rendezik meg a világkupa záróversenyeit: Cortina d'Ampezzo (2020), Lenzerheide (2021) és Meribel / Courchevel (2022).
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástipp
Alprima Aparthotel Hinterstoder
Új 2-8 fős Alprima Aparthotel apartmanok Hinterstoder kiskabinos liftjétől 500 méterre találhatók. 250 m²-es wellness részleg szaunákkal és pihenőszobákkal, zsemleszerviz, gyermek játszószoba, mosókonyha gondoskodik a vendégek kényelméről.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.