Menü ≡

Alpok: a héten visszatér a tél és a havazás

2020.02.25. | Szerző: Bata Attila
Február végére ismét téliesre fordul az időjárás az Alpok térségében. A következő napokban nemcsak a magas hegyekben, de a magasabban fekvő völgyekben is havazni fog.
h i r d e t é s
Az elmúlt időszakban mintha tavasz köszöntött volna az Alpok térségébe, de ennek most egy időre búcsút mondunk. Vasárnapról hétfőre ismét orkán erejű szél vonult át a régión, Semmeringen pl. 180 km/órás széllökést is mértek.

Nyomában lassan érkezik a hideg. Hétfőn már a magasabb régiókban, 2500 méter felett havazott is, de nagyobb mennyiségű hóra a következő napokban kell számítani. A havazás a nyugati részeken már ma megkezdődik és az erőssége fokozatosan terjed át a keleti oldalra. Kedd estétől péntek reggelig számítunk havazásra, az időszak elején inkább a Nyugati-Alpokban, a végén már jobbára a keleti végeken pl. Ausztria.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Az Alpok északi és déli oldala között is lesz különbség, de nem olyan mértékű, mint a szezon nagy részében. Bár most is az északi oldalon várható több hó, de a déli régiók (Karintia, Olaszország vagy Szlovénia) sem maradnak ki teljesen belőle, mint korábban.

A havazás mennyiségét nehéz megbecsülni, még a két beillesztett előrejelzés segítségével is. Az valószínű, hogy a francia hegyekben és a Svájc nyugati részén (északi oldal) várható a legtöbb, a legmagasabb részeken akár 70-80 centiméter is péntekig. Ausztriában is hullhat fél méter az északi oldalon, a magasabb régiókban ennél is több.
Az Alpok déli oldalára kevesebbet várunk, de fontos megemlíteni, hogy szerdán és csütörtökön az alacsonyabb részeken kb. 700-800 méter felett is havazhat mindkét oldalon.

Hétvégére biztosan emelkedik a hőmérséklet és a hóhatár is, de olyan magasra szerencsére nem, mint múlt héten. Március elejéről még nagyon korai beszélni, jelenleg síelés szempontjából jobbnak ígérkezik, mint a mostani február volt. Mondjuk a február nem tette magasra a lécet...
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »