Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Alpok: a héten visszatér a tél és a havazás

2020.02.25. | Szerző: Bata Attila
Február végére ismét téliesre fordul az időjárás az Alpok térségében. A következő napokban nemcsak a magas hegyekben, de a magasabban fekvő völgyekben is havazni fog.
Az elmúlt időszakban mintha tavasz köszöntött volna az Alpok térségébe, de ennek most egy időre búcsút mondunk. Vasárnapról hétfőre ismét orkán erejű szél vonult át a régión, Semmeringen pl. 180 km/órás széllökést is mértek.

Nyomában lassan érkezik a hideg. Hétfőn már a magasabb régiókban, 2500 méter felett havazott is, de nagyobb mennyiségű hóra a következő napokban kell számítani. A havazás a nyugati részeken már ma megkezdődik és az erőssége fokozatosan terjed át a keleti oldalra. Kedd estétől péntek reggelig számítunk havazásra, az időszak elején inkább a Nyugati-Alpokban, a végén már jobbára a keleti végeken pl. Ausztria.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Az Alpok északi és déli oldala között is lesz különbség, de nem olyan mértékű, mint a szezon nagy részében. Bár most is az északi oldalon várható több hó, de a déli régiók (Karintia, Olaszország vagy Szlovénia) sem maradnak ki teljesen belőle, mint korábban.

A havazás mennyiségét nehéz megbecsülni, még a két beillesztett előrejelzés segítségével is. Az valószínű, hogy a francia hegyekben és a Svájc nyugati részén (északi oldal) várható a legtöbb, a legmagasabb részeken akár 70-80 centiméter is péntekig. Ausztriában is hullhat fél méter az északi oldalon, a magasabb régiókban ennél is több.
Az Alpok déli oldalára kevesebbet várunk, de fontos megemlíteni, hogy szerdán és csütörtökön az alacsonyabb részeken kb. 700-800 méter felett is havazhat mindkét oldalon.

Hétvégére biztosan emelkedik a hőmérséklet és a hóhatár is, de olyan magasra szerencsére nem, mint múlt héten. Március elejéről még nagyon korai beszélni, jelenleg síelés szempontjából jobbnak ígérkezik, mint a mostani február volt. Mondjuk a február nem tette magasra a lécet...
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 49 vendég és 4 regisztrált felhasználó látogatja.