Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Alpok: a tél végére megérkezett és marad a tél!

2020.02.28. Bata Attila

Egy átlagos téli időszakban teljesen normálisnak tekinthető, ha február végén havazik az Alpokban. Az idei télen sajnos nem ehhez szoktunk hozzá, de úgy néz ki, hogy február vége és március eleje havazás tekintetében kisebbfajta kárpótlásnak ígérkezik az Alpok hegyeiben.
Breiteckalm, Zell am See, Ausztria, szerdán
Breiteckalm, Zell am See, Ausztria, szerdán
Kedd óta váltogatja egymást a havazás és napsütés az Alpokban, és ez a felosztás marad a következő napokban is. Ezzel együtt néhány rekordot és érdekességet is hozott az elmúlt napok időjárása.

Már kijött az Osztrák Meteorológiai Intézet (ZAMG) előzetes télértékelője, és ahogy várni lehetett nem ez volt a legjobb telük az osztrákoknak. A számokra március elején még bővebben kitérünk, most csak annyit, hogy ez volt a második legmelegebb tél az osztrákoknál az utóbbi 253 évében, vagyis amióta hivatalosan mérik az országos adatokat.

Svájcban nem mondanánk csodának, ha Zürichben havazik, de erre idén február 26-ig kellett várni, ilyen későn még sosem köszöntött be a havazás az ismert svájci városban. Legutóbbi rekord még 1990-ből datálódik, akkor a gyerekeknek február 11-ig kellett várniuk az első hóesésig.

Az olasz Piemont tartományban a hét elején még rekordnak számító 25-26 fokos csúcsokat mértek néhány völgyében. Az Aosta-völgyben vasárnap kereken 25 fokot mutatott a hőmérő, ehhez képest tegnap már kb. 10 cm hó hullott.

Az eddigi "telet" szintén jellemzi, hogy Európa legmagasabban fekvő menedékháza (Capanna Margherita - 4554 méter, olasz-svájci határ piemonti oldalán) idén mért először mínusz 30 fok alatti hőmérsékletet, vagyis így az idei tél leghidegebb hőmérsékletét. Azonban a most mért mínusz 30,5 foknál is hidegebb lehet a következő napokban.

Akkor beszéljük a hóról. A korábbi előrejelzésünk eddig teljesülni látszik, a francia hegyekben (északi oldal) 1200 méteres magasságban több helyen is kb. 50 cm hullott csütörtök estig. 2000 méter felett pedig több mérőállomás is 70-80 cm friss havat mutat.

Svájc nyugati részén, a francia határhoz közel 1400 méter felett eddig kb. 40-60 cm hó hullott, az északi oldal többi részén kb. 15-30 cm, a déli oldalon csak néhány centi.

Mindkét országban van utánpótlása a hónak, 20-40 cm további adagot várnak péntek estig.

Ausztriában tegnap inkább a Nap sütött, gyönyörű képeket mutattak a webkamerák. Előtte azonban 1000-1500 méteres magasságban a síterepek kb. 20-30 cm havat kaptak, néhány magasabb helyen ennél több is összejött az elmúlt napokban.

Pénteken is újabb havazás várható Ausztriában, amely normális esetben jó hír, de a viharos széllel együtt ennek már nem örülnek annyira a felső-ausztriai Hinterstoder síterepén, ahol a hétvégén alpesi világkupa versenyeket rendeznek. Pénteken az alpesi összetettet rendezik (rendeznék) meg, de a rendezők már tegnap este felcserélték a sorrendet és a könnyebben megrendezhető szlalom versenyt tették reggel 10-re. Az ok: a meteorológusok 20-30 cm friss havat ígérnek, ezen felül 120 km/órás széllökésekre is fel kell készülni.
Frissítés! A verseny színhelyén, a pálya felső részén ma reggelre 15-20 cm hó hullott. A pálya alsó része még rosszabb állapotba került, először eső esett, majd később lenn is havazott. A pénteki versenyt törölték. Ausztria nagy részén a hegyekben tegnap óta havazik.
Ezúttal a déli oldalon is havazott, pl. Koralpe 25 cm, Gerlitzen 20 cm friss havat írt közösségi oldalán. A déli havazásból jutott az olasz terepekre is (Dolomitok), valamint Szlovéniában, a Vogel és környéke 15-20 cm havat kapott tegnap. A havazás az Alpokon kívül is leért az ismertebb déli síterepekre, Jahorina (Bosznia) vagy Kopaonik (Szerbia) kb. 20 cm hóval lett gazdagabb, de a montenegrói hegyek is befehérlettek.

A jó hír, hogy a következő héten is folytatódik a hideg és a havazás. A pénteki havazás után ismét egy rövid szünet érkezik, majd vasárnap estétől érkezik a következő adag hó, és ebből bőven jut majd az Alpok déli oldalára.
Lofer, Ausztria, napsütés 25 cm friss hó után
Lofer, Ausztria, napsütés 25 cm friss hó után
Beaufortain, Franciaország: 600 méteren kb. 30 cm hó hullott
Beaufortain, Franciaország: 600 méteren kb. 30 cm hó hullott
Jahorina, Bosznia, 20 cm friss hó
Jahorina, Bosznia, 20 cm friss hó
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.