Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tél van: egy hét alatt egy méter friss hó az Alpokban

2020.03.03. Bata Attila

Jó kis tréfát űz velünk az időjárás mostanában. Szinte egész télen hiányoltuk, de február vége óta folyamatosan havazik az Alpokban és a következő napokban is nagyobb mennyiségű havat várunk.
VARS la Forêt Blanche síterepe, Franciaország, tegnap
VARS la Forêt Blanche síterepe, Franciaország, tegnap
Kezdjük azzal, hogy az Alpok déli oldala kezd magához térni az utóbbi napokban. A Dolomitokban karácsony óta nem hullott jelentős mennyiségű hó, kedd estig azonban 60-70 centiméterrel is lehet számolni a legmagasabb régiókban. A helyi meteorológusok szerint, errefelé, az idei "tél" két leghavasabb hónapja a november és a március lesz.
Nassfeld két havazás között
A mediterrán ciklon jót tett Karintiának is az elmúlt napokban. Nassfelden hétvégén 30 cm hó hullott és már itt a következő adag, amely kedd estig újabb nagyobb mennyiséget hozhat. Ha ez még nem lenne elég, akkor csütörtöktől újabb havazás éri el az Alpokot és sok helyen egy hét alatt, a három havazásból, könnyedén összejöhet akár egy méter friss hó is.
Kanin tegnap
Kanin tegnap
A déli oldalnál maradva, Szlovéniára is ráfért már egy nagyobb havazás. Nem mindenhol egyformán tombolt a hóvihar, de a hétvége kezdete óta a Júliai-Alpokban 50-60 cm friss hó hullott. Vogelen (1500 m) például a hóréteg a pénteki 23 centiről hízott a tegnapi 82 centiméterre. Itt Kanin (2262 m) továbbra is abszolút hóbiztos, tegnap 426 cm havat mértek és a képen azt látjuk, hogy néz ki a síterep, ha két havazás közt kisüt a Nap. (A hóadatokat és a magasságokat a meteorológiai állomásokra értjük)
Serre Chevalier Briançon, 70 cm friss hó
Serre Chevalier Briançon, 70 cm friss hó
Az Alpok déli oldala a nyugati részen is bőven kapott havat. A francia Serre Chevalier Briançon síterep tegnap estig már 70 cm hóval lett gazdagabb. A Nyugat-Olasz hegyekben is újra tél van, a síterepek tegnap délutánig 20-50 cm friss hóról számoltak be.
Bardonecchia Ski, Olaszország, tegnap 50 cm hó hullott
Bardonecchia Ski, Olaszország, tegnap 50 cm hó hullott
Szerencsére az északi oldal sem szűkölködik hóban. A francia Három-völgyből és más ismert síterepről érkezett képeken is látjuk, hogy igazi tél van, sok helyen már itt is elérték a fél méter friss havat és még nincs vége a havazásnak.
Alpe d'Huez, Franciaország
Erre mondjuk, hogy jobb későn, mint soha. A havazással együtt a hideg is visszatért, és ezen a héten is kitart. Természetesen a helyzet völgyről-völgyre változhat, főleg mediterrán ciklon esetén, így a pontosabb előrejelzésekért feltétlenül az adott síterepnél tájékozódjunk.
KOMMENTEK
minerel | 2020.03.03. 12:29
az elmúlt években ugyanez volt
patkaizsolt | 2020.03.03. 13:31
Egy pici jutthatott volna Magyarországra is!
- Marky - | 2020.03.03. 16:19
Tolódnak az évszakok, nagy valószínűséggel még áprilisban is jókat lehet majd csúszni az Alpokban. Jó hír nekünk, de egyben baljós előjelek ezek...
gyorshajtó | 2020.03.03. 21:08
Nem tolódnak (novemberben is esett) hanem amellett hogy melegszik egyben szélsőségesebbé is vált az időjárás egyik nap plusz 10 fok 2000 méteren másik nap havazás mínusz tíz fokban és ez egyre gyakrabban előfordul. De az biztos hogy idén a novemberi nagy havazás után nem sok hó esett sok pályán csak a hóágyúknak volt köszönhető hogy lehetett síelni január-februárban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
AKCIÓK (2)
Alpenhotel Marcius csillagcsillagcsillag
Hagyományos alpesi stílusban épült hotel Nassfeld szívében, 1.300 méteren, csak 80 méterre a legközelebbi sífelvonótól! 2-5 ágyas szobák félpanziós ellátással, kis wellness részleg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Falkensteiner Sonnenalpe csillagcsillagcsillagcsillag
A modern 4 csillagos szálloda közvetlenül Nassfeld síterepe mellett található, gyönyörű hegyvidéki környezetben, 1.500 m-es magasságban. Kényelmes szobákat, teljes ellátást, változatos wellness és gyermek szolgáltatásokat kínál vendégeinek.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Falkensteiner Hotel Carinzia csillagcsillagcsillagcsillag
Az exkluzív pályaszállás Nassfelden, a Millennium Express felvonó mellett fekszik. 2.400 m2-es Acquapura SPA wellness részlege, kulináris finomságai kiemelkedően komfortossá teszik pihenésünket.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.