Menü ≡

Tél van: egy hét alatt egy méter friss hó az Alpokban

2020.03.03. | Szerző: Bata Attila
Jó kis tréfát űz velünk az időjárás mostanában. Szinte egész télen hiányoltuk, de február vége óta folyamatosan havazik az Alpokban és a következő napokban is nagyobb mennyiségű havat várunk.
h i r d e t é s
Kezdjük azzal, hogy az Alpok déli oldala kezd magához térni az utóbbi napokban. A Dolomitokban karácsony óta nem hullott jelentős mennyiségű hó, kedd estig azonban 60-70 centiméterrel is lehet számolni a legmagasabb régiókban. A helyi meteorológusok szerint, errefelé, az idei "tél" két leghavasabb hónapja a november és a március lesz.
Nassfeld két havazás között
A mediterrán ciklon jót tett Karintiának is az elmúlt napokban. Nassfelden hétvégén 30 cm hó hullott és már itt a következő adag, amely kedd estig újabb nagyobb mennyiséget hozhat. Ha ez még nem lenne elég, akkor csütörtöktől újabb havazás éri el az Alpokot és sok helyen egy hét alatt, a három havazásból, könnyedén összejöhet akár egy méter friss hó is.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A déli oldalnál maradva, Szlovéniára is ráfért már egy nagyobb havazás. Nem mindenhol egyformán tombolt a hóvihar, de a hétvége kezdete óta a Júliai-Alpokban 50-60 cm friss hó hullott. Vogelen (1500 m) például a hóréteg a pénteki 23 centiről hízott a tegnapi 82 centiméterre. Itt Kanin (2262 m) továbbra is abszolút hóbiztos, tegnap 426 cm havat mértek és a képen azt látjuk, hogy néz ki a síterep, ha két havazás közt kisüt a Nap. (A hóadatokat és a magasságokat a meteorológiai állomásokra értjük)
Az Alpok déli oldala a nyugati részen is bőven kapott havat. A francia Serre Chevalier Briançon síterep tegnap estig már 70 cm hóval lett gazdagabb. A Nyugat-Olasz hegyekben is újra tél van, a síterepek tegnap délutánig 20-50 cm friss hóról számoltak be.
Szerencsére az északi oldal sem szűkölködik hóban. A francia Három-völgyből és más ismert síterepről érkezett képeken is látjuk, hogy igazi tél van, sok helyen már itt is elérték a fél méter friss havat és még nincs vége a havazásnak.
Alpe d'Huez, Franciaország
Erre mondjuk, hogy jobb későn, mint soha. A havazással együtt a hideg is visszatért, és ezen a héten is kitart. Természetesen a helyzet völgyről-völgyre változhat, főleg mediterrán ciklon esetén, így a pontosabb előrejelzésekért feltétlenül az adott síterepnél tájékozódjunk.
2020.03.03. 12:29:44 minerel
az elmúlt években ugyanez volt
2020.03.03. 13:31:05 patkaizsolt
Egy pici jutthatott volna Magyarországra is!
2020.03.03. 16:19:18 - Marky -
Tolódnak az évszakok, nagy valószínűséggel még áprilisban is jókat lehet majd csúszni az Alpokban. Jó hír nekünk, de egyben baljós előjelek ezek...
2020.03.03. 21:08:43 gyorshajtó
Nem tolódnak (novemberben is esett) hanem amellett hogy melegszik egyben szélsőségesebbé is vált az időjárás egyik nap plusz 10 fok 2000 méteren másik nap havazás mínusz tíz fokban és ez egyre gyakrabban előfordul. De az biztos hogy idén a novemberi nagy havazás után nem sok hó esett sok pályán csak a hóágyúknak volt köszönhető hogy lehetett síelni január-februárban.
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »