Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Júliusi havazás az Alpok magasabb részein

2009.07.19. | Szerző: Bata Attila
Júliusi havazás az Alpok magasabb részein A hozzánk is megérkezett hidegfront hatalmas esőzéseket, Graz környékén komoly áradásokat, és a magasabban fekvő részeken havazást okozott az Alpokban. Az Alpok összes országából érkezett jelentés a júliusi havazásról, a legmagasabb helyeken fél méter friss hó is esett rövid idő leforgása alatt.
h i r d e t é s
Az Alpok németországi részén található Zugspitze „tetején” szombatra 60 cm friss hó esett. Ezen a hétvégén rendezték meg a szokásos extrém futóverseny, amelyben a versenyzők felfutnak a 2962 méter magas csúcsra, de a hirtelen jött hó és a mínusz 4 fokos hideg miatt a szervezők módosították a verseny útvonalát. A szervezők tanultak a tavalyi kritikákból, amikor a hasonlóan extrém időjárási körülmények miatt ketten életüket vesztették a versenyen, és ezúttal a tiroli Lermoos melletti 1714 méter magas Grubigalm felé módosították a verseny útvonalát.

Obergurgl (Ausztria) - webkamera szombat délben
Obergurgl (Ausztria) - webkamera szombat délben
A 2515 méter magas szlovéniai Kredericán pénteken még 10 fokot mértek, szombatra fagypont alá csökkent a hőmérséklet és megérkezett a havazás. Itt is majdnem fél méter friss hó esett.

Ausztriában, a tiroli tartományban 1500 méter felett havazott. A híres panorámaúton, a Silvretta Straße-n körülbelül 20 cm friss hó esett, az utat nem zárták le, de Partenen és Galtür között csak hólánccal lehetett ráhajtani. Kisebb havazás érintette a közelebbi hegyeket is. Szombaton a Ski amadé síterület webkamerái havas képeket mutattak a reggeli órákban. Szintén havazott a stájerországi 1445 méter magas Schöckl tetején. Itt inkább a heves esőzések jelentenek gondot, különösen Graz városát fenyegeti komoly árvíz.

A francia síterepeken is beköszöntött a júliusi tél. A három üzemelő gleccserterepre megérkezett az utánpótlás, így javult a pályák állapota, bár ezt még nem tapasztalhatták meg eddig a síelők, hiszen Tignes gleccserén tegnap 120 km/órás szél fújt. A viharos széllel érkezett havazás miatt lezárták a gleccsert, így csak annyit lehetett látni a felhők között, hogy már az alacsonyabban fekvő részek is fehérlettek.

A havazás csak átmenetileg változtatta meg az Alpok időjárását. A hirtelen jött lehűlés miatt már csak 10-15 fokot mértek a völgyekben a korábbi harminc helyett. A meteorológusok szerint jövő héten fokozatosan visszatér a meleg, és a hét közepére már a hegyekben is harminc fokra lehet ismét számítani.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó régiók:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel #Covid infók síelőknek FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
SÍELŐK NAPTÁRA »