Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Andermatt: fontos síliftet adtak át a hétvégén

2018.03.05. Bata Attila

A svájci Andermatt síterepe, vagyis most már pontosabban Andermatt-Sedrun fontos mérföldkőhöz érkezett az előző hétvégén. Hosszas tervezés és az időjárás miatt az építkezésben kisebb-nagyobb csúszások után végre átadták a két oldalt, legalább is egyirányban, összekötő síliftet.
Kép: ASA/Valentin Luthiger
Kép: ASA/Valentin Luthiger
Egy egyiptomi milliárdos érkezett évekkel ezelőtt a síterephez befektetőnek. Ötcsillagos, luxusüdülőket építve próbálta áttervezni a síterep jövőjét. A síterep is elhatározta, hogy fejlesztésekbe kezd. Egy 130 millió svájci frankos (kb. 36 milliárd forint) fejlesztést indítottak el az elmúlt években. Ebből az összegből 82 millió frankot saját forrásból fedeznek.

2015 óta szép lassan haladnak a tervekkel, amely szerint összesen 10 új lift épül a síterepen. Az új liftek közül néhány a régi, kiöregedett lifteket váltja le, új útvonalakat nem nyit, de az összes új lift a legmodernebbek közé tartozik majd.

Az egyik cél, Andermatt összekötése Sedrunnal félig-meddig ezen a héten megvalósult. Így létrejött Közép-Svájc legnagyobb síterepe, kb. 120 kilométernyi pályával.

Decemberben három új étterem épült a síterepen, valamint a Gütsch-Express kabinos lift, amely óránként 2400 utast tud szállítani közvetlenül az andermatti vasútállomásról a Nätschen-Gütsch-Schneehüenerstock sírégióba.

Január végén kellett volna átadni a hatszemélyes Schneehüenerstock-Flyer liftet, amely a két síterep közötti közvetlen kapcsolat első része. Az év eleji hatalmas havazások jól jöttek a síelőknek, de az építkezést csak hátráltatták. Így egy kis késéssel, március 3-án adták át az új liftet.

Az előkészítés azért is elhúzódott, mert a sílift eddig érintetlen, freeride paradicsomba viszi fel a síelőket és ott majd új pálya épül. Ez a megoldás nem mindenkinek tetszett.

Jelenleg ott tartunk, hogy az új lifttől egy kijelölt és biztosított, de nem ratrakolt pályán lehet átcsúszni Sedrunba, ezt a pályát március 10-én adják át. Visszafelé az idén még csak vonattal lehet visszajönni.

Jövőre azonban elkészül a lift a másik oldalról is, valamint mellette egy piros pálya, így megvalósul az igazi összeköttetés mindkét irányból. 
KOMMENTEK
Hidvéghy Márton | 2018.03.10. 12:28
Örülünk 😉

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.