Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: vasárnapig 100-200 cm hó a hegyekben

2024.09.12. Stánicz Balázs

Berobbant a tél az osztrák hegyekbe, csütörtök hajnal óta esik a hó, és óráról órára alacsonyabbra kúszik a hóhatár. Ez még csak a kezdet, a csapadék a következő napokban csak erősödni fog. A hegyekben sok hóra számíthatunk.
Az Alpincenter (2450 m) Kaprunban szinte eltűnik az egyre erősödő havazásban - Fotó: feratel
A havazás gócpontjai Tirol Kufsteintől keletre eső része, Salzburg tartomány, Felső-Stájerország, Felső-Ausztria (elsősorban Salzkammergut) és Alsó-Ausztria. A mai napon Karintiában is derekasan havazik, a következő napokban elsősorban a fent említett tartományokban számolhatunk nagyobb hómennyiségekre. Az osztrák meteorológusok vasárnapig 100-200 cm havat várnak a magasabb hegyekbe, lokálisan ennél akár jóval több lehetséges. Ami fenn hó, az lenn eső; az alsóbb térségekben áradásokra, földcsuszamlások veszélyére hívták fel a figyelmet.
Fehéredik a táj a kelet-tiroli Kalksteinen, itt másfél órával a felvétel ezelőtt még minden zöld volt - Fotó: megacam
Fehéredik a táj a kelet-tiroli Kalksteinen, itt másfél órával a felvétel ezelőtt még minden zöld volt - Fotó: megacam
Az elkövetkezendő napokban helyenként annyi csapadék esik, ami egyébként 1-2 hónap alatt megszokott. Várhatóan új rekordok is megdőlhetnek és a mérőállomások eddig soha nem látott adatokkal szolgálhatnak. A havazás határa ma, azaz csütörtök estére 1000 méterig csökkenhet. Holnap és szombaton 1000-1500 méter közt váltakozhat, míg vasárnap kissé emelkedik 1300-1800 méter közé.

A meteorológusok hozzátették, helyenként, elsősorban nagyobb csapadékintenzítás mellett, illetve szűkebb völgyekben jóval 1000 méter alatt is fehéredhet a táj. Átmeneti, ám jelentős fennakadásokra készülhetünk a hegyvidéki térségekben. A nagy hó súlya miatt fák dőlhetnek az utakra, vezetékekre, így áramkimaradásokkal is számolhatunk.
A schladmingi völgy is belehúz, Galsterberg Almon már szeptemberi Karácsony honol - Fotó: Galsterbergalm Hütte
A schladmingi völgy is belehúz, Galsterberg Almon már szeptemberi Karácsony honol - Fotó: Galsterbergalm Hütte
Érdekes kontraszt várható szombaton Alsó-Ausztiában, míg a Mostviertel régióban (síterepek Hochkar, Ötscher, Annaberg, Mitterbach többek közt) 1000 méter alatt is erősen havazhat, addig a keleti hegyekben jóval 2000 méter fölé emelkedik a hóhatár, vagyis Semmeringen, Mönichkirchenen heves esőzés lesz, de a Schneebergen is nehéz dolga lesz a hópelyheknek. A mostani havazással egyértelműen a gleccsersíterepek járnak a legjobban, az osztrák gleccserek közül a legtöbb hó Dachsteinen, Kaprunban és Mölltalon várható.
Hochkaron is nagy hóra számíthatunk a napokban - Fotó: feratel
Hochkaron is nagy hóra számíthatunk a napokban - Fotó: feratel
A tiroli gleccserek többsége az igazán nagy hóból kimarad, bár fél méter például Söldenben is összejöhet. Utóbbi síterepen reggel óta üzemelnek a hóágyúk -10 fok mellett. A nem mindennapi időjárási helyzetet figyelemmel követjük és naponta beszámolunk az új fejleményekről.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SÍTÁBOROK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.