Menü ≡

Ausztria: 247 év óta ez volt a második legenyhébb tél

2014.03.07. | Szerző: Bata Attila
Szép lassan, országonként és régiónként is visszatekintünk a télre. Az osztrák meteorológiai intézet (ZAMG) szerint ez volt a második legmelegebb tél a sógoroknál. A keserű emlékű 2006/2007-es szezonnál ugyan nem volt rosszabb, de a déli havazásokon kívül nem sok jó maradt ebből a télből.
h i r d e t é s
A ZAMG adatai alapján az idei tél 2,7 fokkal volt melegebb a sokéves átlagnál. A legmelegebb továbbra is a 2006/2007-es szezon (+3,4 az átlaghoz képest), és most már harmadik helyre szorult az 1997/1998-as szezon (+2,3 fok). Az egészben az a legszomorúbb, hogy Ausztriában 273 éve mérik ezeket az adatokat, és a három – síelés szempontjából – legrosszabb telet az utóbbi 20 évben jegyezték fel.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Az igazi keserű pirulát karácsonykor kellett lenyelni. A salzburgi repülőtéren 19,1 fokot mértek december 25-én. Ez az idei szezon legmagasabb értéke, a leghidegebbet a tiroli Brunnenkogel (3437 m) csúcsán mérték mínusz 20,7 fokkal január végén.

Csapadék szempontjából mintha kettévágták volna Ausztriát. Óriási a különbség az Alpok déli és északi oldalai között. Emlékezhetünk a nassfeldi, a karintiai és a kelet-tiroli nagy havazásokra. Ezek a statisztikában is meglátszanak. Közvetlenül a Wörthersee-Mölltal vonaltól délre a szokásos csapadék 4-5-szöröse hullott az idén. Ennek az ellentétje az északi oldal, a Salzburg-Eisenstadt (Kismarton) vonaltól északra pedig csak a szokásos mennyiség 38%-a. Alsó-Ausztriában 1858 óta nem volt ilyen száraz a tél, Schöngrabern környékén egész télen 17 mm csapadék hullott!

Délen ugyan fantasztikus mennyiségű hó hullott, de ez csak fenn a hegyekben. A síterepek alját sok esetben inkább az eső áztatta. Klagenfurtban hiába hullott 3-4-szer több csapadék (+355%), ebből hó szinte ugyanannyi, mint a korábbi években, a csapadék nagy része eső formájában érkezett meg.

A salzburgi síterepek közül kevesen kaptak a délről érkező áldásból, ezen a részeken a szokásos csapadéknak átlagosan a 40-50 százaléka hiányzott. Észak-Tirolban és Vorarlbergben is magasra kellett menni egy kis hóért. Az alacsonyabb részeken csak 10-30 (!) százaléka hullott le a szokásos hómennyiségnek. Kissé fentebb sem sokat javított Holle Anyó, 1000 méteren is csak a szokásos hómennyiség fele érkezett meg.

2014.03.07. 16:16:51 arsenal
Hát mit mondjak, nem volt nehéz észrevenni, főleg tavalyhoz képest.
2014.03.08. 15:13:19 Stani
Jó helyen kell síelni :), szerintem , ha nem is volt rettentő sok hó a téli hónapokban, de jót lehetett síelni. Most az, hogy az alacsonyabb völgyekben nem volt állandó a hóborítás legfeljebb a léleknek rosszabb :)

Ma pl. nagyszerű nap volt Zellben, Kaprunban meg porzanak a pályák, kb 10 napig gyönyörű idő lesz Ausztriában, a március második fele téliesebb lehet..

Jó síelést mindenkinek !
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó régiók:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
További sítáborok
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »