Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Rekordhó Ausztriában - folyamatosan frissül

2014.02.01. Stánicz Balázs

A havazás szombaton is folytatódik Karintiában és Kelet-Tirolban, így ma is nyomon követjük a hóhelyzetet. Sok helyütt 75 éve nem esett ilyen rövid idő alatt ekkora hó, Ausztria déli része szó szerint elsüllyed.

21:56: Óriási lavinák várhatók

Figyelmeztetnek a szakértők, különösen Kelet-Tirol középső részein. Az említett térség lakóit arra kérik, hogy maradjanak otthon. A Kelet-Tirolba utazók számára információs vonalat hoztak létre (+ 43 50 212 212).

21:48: Ez egy utca

Sok településen továbbra is csak gyalogosan járhatók az utak, valahol még úgy sem.
Fotó: Simone Peinhardt
Fotó: Simone Peinhardt

21:30: Innerkrems a hó fogságában

Lavinaveszély miatt mindkét irányból lezárták az oda vezető utakat, holnap reggel döntenek a továbbiakról.

21:05: Hatalmas hó Dellachban...

...és Oberdrauburgban a Felső-Dráva völgyében
Fotó: Simone Peinhardt
Fotó: Simone Peinhardt
Fotó: Simone Peinhardt
Fotó: Simone Peinhardt
Fotó: Simone Peinhardt
Fotó: Simone Peinhardt

20:50: Az állatokat is mentik

Obertilliachban egy istálló tetőszerkezete nem bírta a nagy havat és beszakadt, folyik az állatok kimentése. A háztetők hómentesítésében a tűzoltók és a katonák is részt vesznek.
Fotó:  Brunner Images
Fotó: Brunner Images

20:45: Hadsereg is bevetésre került

Az osztrák hadsereg is besegít a hó elleni küzdelemben, még speciális lánctalpasokkal sem könnyű az előrejutás.
Fotó:  Brunner Images
Fotó: Brunner Images

20:06: Gailtal főút ma délután

Ennyi hó van Obertilliach és Kartitsch között.
Fotó: APA/Expa/Jfk
Fotó: APA/Expa/Jfk

19:06: 100 éve nem esett ennyi hó

Utoljára 75-100 éve esett ilyen mennyiségű hó 48 óra leforgása alatt. Az utakat folyamatosan takarítják, de továbbra is sok a lezárt szakasz. Szakértők vasárnapra virradóra helyenként ismét kritikus helyzettel számolnak az erősödő havazás miatt.
Fotó: APA/Gert Eggenberger
Fotó: APA/Gert Eggenberger

19:00: Nassfeld megközelíthető

A nassfeldi út járható, így a hegyen rekedt vendégek haza indulhattak, a ma érkezők pedig sikeresen elfoglalták szállásaikat. Holnap, ha korlátozottan is, de a síterep is kinyit. Időközben ismét erősen havazik, így vasárnapra virradóra újra lezárhatják az utat.

14:33: Újra erősödik a havazás

Nassfelden ismét szakad a hó, de igazán intenzív havazás az esti óráktól vasárnapra virradó várható. A Felső-Dráva völgyében 40, Lesach völgyében 50, míg a Karni Alpokban 90 cm friss hóra van kilátás.

11:58: Flattach elzárva a külvilágtól

A Mölltali gleccser üdülőfaluja lavinaveszély miatt egyik irányból sem elérhető, a faluból a gleccserre vezető utat már korábban lezárták.

11:53: Lavina zúdult az arnoldsteini főútra

A település keleti irányból nem elérhető, a takarítási munkálatok zajlanak.

11:48: Bad Bleiberg: lakóházakat evakuáltak

35 lakóházat evakuáltak, mivel a település felett magasodó Dobratsch hegyről bármelyik pillanatban lavina indulhat el.
Fotó: KLZ
Fotó: KLZ

11:33: Lienz: van, aki kihasználja a sok havat

Igaz a lehető legmagasabb lavinaveszély mellett; ami ötös fokozatot jelent a skálán, csak óvatosan!
Fotó: facebook
Fotó: facebook

11:15: Estétől újabb intenzív havazás

Szombat délelőttre több helyütt elállt a hóesés, azonban ez csak egy átmeneti szünet; legkésőbb az esti óráktól ismét ömleni fog a hó.

11:10: Fennakadások a vasúti közlekedésben is

Mostanra azonban a legtöbb vonalon elindulhatott a forgalom
Fotó: ORF
Fotó: ORF

11:01: Pályaszéli hütte Nassfelden

Fotó: Barbara Dollinger
Fotó: Barbara Dollinger

10:55: Egy méter friss hó Katschbergen

A hágóra vezető út járható; hála ezeknek a gépeknek.
Fotó: Katschberg/Facebook
Fotó: Katschberg/Facebook

10:43: Kelet-Tirol: mindenki maradjon otthon

Ezt javasolja a lavinaszolgálat vezetője; szinte bárhol lejöhet egy lavina. Außervillgratenben egy utcát temetett be a lavina, még a polgármester házának ajtaját is benyomta. Kelet-Tirolban hat település nem elérhető: Untertilliach, Außervillgraten, Innervillgraten, St. Veit i. D., St. Jakob i. D. és Hopfgarten i. D.

10:35: Karintia: 3000 háztartás áram nélkül

Az éjszaka folyamán az alacsonyabb völgyekben a havazást eső követte, a vizes hó óriási gondokat okoz. Többek közt Ossiachi tó (Gerlitzen) és a Faaki tó környékén szünetelt, illetve akadozik az áramellátás.

10:27: Várakozás és hóláncszerelés Felbertauernnál

Ma kezdődtek el a síszünetek, több tízezer síelő igyekszik a síterepekre, köztük Karintiába és Kelet-Tirolba.
Fotó: Expa/Feichter
Fotó: Expa/Feichter

10:20: Mölltal és Ankogel is zárva

A két síterep felé vezető utat lavinaveszély miatt lezárták. Felsorolni is nehéz mennyi út került lezárásra a lavinák a nagy hó és az útra dőlt fák következtében.

10:15: 215 cm friss hó Kelet Tirolban,és nagy lavinaveszély

Csütörtök óta ennyi hó esett a Lienz feletti hegyekben. Délutántól újra megerősödik a havazás, a helyzet kezd egyre kritikusabbá válni, mivel immáron egyre több lakott területet veszélyeztetnek a lavinák.

10:00: Spittal: keresd az autód

Mindössze 560 méteren fekszik a karintiai város!
Fotó: Kleinezeitung/Rie-Press
Fotó: Kleinezeitung/Rie-Press

09:55: Nassfeld továbbra is zárva

A folyamatos havazás és a lavinaveszély miatt ma is zárva lesz a síterep, ugyanúgy ahogy a Tröpolach és Nassfeld közti út. A lavinaszolgálat szerint nagy a veszélye annak, hogy a Nassfeldről lavina ömlik az útra, így bizonytalan ideig nem elérhető, a hegyen rekedt vendégek lejutása kérdéses.

09:54: Weißbriach (Karintia) nagyon fehér

Weissbriach
Weissbriach

09:50: Másfél méter friss hó és tovább havazik

Rekordmennyiségű friss hó esett 24 óra leforgása alatt és hétfőig még 80-100 cm jöhet hozzá. A helyzetet súlyosbítja, hogy megenyhült az idő, így 1000-1200 méter alatt sok helyütt már az eső szakad. A nedves hó miatt kártyavárként dőlhetnek a fák az utakra, vezetékekre, így a közlekedésben és az áramellátásban további fennakadások várhatóak. Tegnap este 1000 háztartás volt csak Karintiában áram nélkül.
KOMMENTEK
kócos | 2014.02.01. 10:07
Évekkel ezelőtt Planneralm volt elzárva egy hétig.
Itthonról, akkor irigyeltem Őket.
WAndrea | 2014.02.01. 10:24
Mi benne voltunk nyakig 2005-ben Planneralmon. Egy hétre mentünk síelni gyerekekkel, de hamar vége lett a síelésnek, leálltak a felvonók, egy lavina miatt teljes áramszünet lett a hegyen napokig, levezető út járhatatlan, se mobil térerő, se internet, teljes elszigeteltség. A napi program az autók újra és újra kiásása volt, az eszméletlen mennyiségű hó alól. Egyszerre volt ijesztő és izgalmas élmény, az biztos, hogy soha nem felejtük el! http://sielok.hu/rovat/elmenybeszam...olo/cikk/planneralm-2005/
Szimi | 2014.02.01. 10:58
Bődületes mennyiségű hó esett. Fent ragadtunk Sonnleitn-ben - talán holnap le tudunk majd menni. Jelenleg senki sem tud mondani semmit sem. Állítólag nem messze innen egy teherautót és az előtte haladó, az utat tisztító traktort elvitt egy lavina. A két sofőr ott is maradt. Innentől senki nem meri vállalni a felelősséget, tehát az utat zárva tartják.
A sípálya péntek óta hivatalosan zárva. Próbáltuk visszaváltani a síbérletünket de nem adtak vissza egy fillért sem. Bár a pálya zárva, egy tanuló pályás tárcsás liftet azért elindítottak és arra mutogattak - mondván ha csúszkálni akarunk akkor tessék...
Ritka gusztustalan hozzáállás. Hat éve járunk Nassfeld-be, de szerintem ez volt az utolsó hogy ide jöttünk. :(
golo | 2014.02.01. 11:29
Rossz idő miatt SEHOL nem adnak vissza pénzt. A helyzet rendkívüli, hidd el, hogy mindent megtesznek azért, hogy mielőbb megoldódjon és elkerüljék a tragédiákat. Ehhez képest egy fel nem használt síbérlet semmiség, örüljetek hogy nem történt nagyobb baj és az a legfontosabb, hogy mindenki épségben hazaérjen.
Palika11 | 2014.02.01. 11:34
Tényleg gusztustalan hozzáállás!
Bődületes mennyiségű hó esett és nem tudtok eljönni. Egy traktort és teherautót amik az utat tisztítottak elvitt egy lavina, sofőrök odavesztek (részvétem). Viszont van internet és áram. Síelni akarsz, tehát van kaja és innivaló, valamint egy tanulópálya amin megteheted. 6 éve jársz oda, tehát valószínű semmi bajod még nem volt a hellyel és most a katasztrófahelyzetben a nyamvadt síbérlet ára a legfájóbb pontod, mert síelni csak tanulópályán lehetne.
Gondold már végig a dolgot. Meg azt is, hogy mennyi hó esett a magyarországihoz képest. Szép hazánkban leesik 20-25 cm hó és megáll az élet. Autók és kamionok akadnak el a pályán, aki elmenne másfelé az bedugul a mellékutakon, a hófuvás miatt települések záródnak el, mindezt úgy, hogy felkészülten várják az illetékesek a havat. Ausztriában leesik a 10-szeres mennyiség és kezd katasztrófálissá válni a helyzet. Érted a különbséget a 20 és 200 cm között??? Szóval tényleg GUSZTUSTALAN hozzáállás! A RÉSZEDRŐL!
Sertz | 2014.02.01. 11:49
Azért az a nyamvadt síbérlet egy 4 fős családnak közel 200.000Ft. Aki pénteken érkezett és megvett egy 5 napos bérletet igencsak sokat hagy ott. Én sem lennék boldog, ha az 1 évig spórolt családi síelés árát kéne kidobni az ablakon. Nem vigasztalna, hogy a 100Km helyett használhatok 1km tanulópályát. Persze nem történt nagyobb baj ez a lényeg nyilván, de nem örülnék az biztos!
Palika11 | 2014.02.01. 12:33
Ha telik rá, akkor kit érdekel. Ha nem akkor úgyse megy síelni az ember Ausztriába. Márpedig nincs napi gond, ha erre összespróloja az ember a szükséges összeget és kimegy. Ha meg csak ennyit tud összegyűjteni, akkor legközelebb gondolja meg mire költi, vagy merre megy síelni. Sajnos a havaria mindig közbejöhet és ezért embert okolni, bosszankodni nem normális dolog. Először is hegyes vidék, másodszor is mit tudunk mi a természet több ezer éves rendjéről?
És még egyszer bármennyire is húsbavágó anyagilag. Él, van kajája, innivalója, internet és áram is adott, TV adás is van no meg fűtés. Ha akarja feltalálja magát és megoldja az időtöltést, mert életbevágó problémája nincs. Legfeljebb haza sokára jut, azt meg a munkaáltatója addig megoldja.
Eddig akár nyáron, akár télen mentem valahová, soha nem volt olyan, hogy ne találtam volna fel magam akármilyen volt is az időjárás. És soha nem bosszankodtam azon, hogy valami nem úgy jött össze ahogy terveztem, mert a kikapcsolódás lényege pont az lenne, hogy nyugiba legyek és ne őröljem magam valami miatt. És szabadságon épp ezért pihenek és jól érzem magam.
Szimi | 2014.02.01. 12:36
Palika
Semmi gond azzal hogy itt ragadtunk. Türelmesen várunk - és fizetünk. Mert egyébként az internetet, kaját és a fűtést továbbra sem adják ingyen - ne legyenek illúzióid.
A síbérlettel kapcsolatban pedig fizettünk egy szolgáltatásért ami - nem a mi hibánkból - nem elérhető.
A tanulópálya mérete pedig nem 1 km, hanem kb. 80 méter volt. Nézd meg a Nassfeld-i síterep méretét és gondolkozz. Esetleg kukkants rá a bérlet árára is.
Nem arról volt szó, hogy egy-két lift nem működött - a komplett síterep le volt zárva.
Nyolc éve voltunk egyszer a Ski Amade nevű helyen. Egy kalap sz@r volt, folyamatosan esett az eső - a pályák töredéke volt csak használható, ott azokon is csak valami kásás latyak volt. A második nap fel is adtuk és hazajöttünk. Ha jól emlékszem gond nélkül visszaadták a bérletek árának egy részét mert nem volt elérhető a szolgáltatás.
Éri az embert elég kár ilyenkor amúgy is, hiszen ezekre a napokra fizeti a szállást, kaját, stb. És ahogy jeleztem most - amikor már otthon kellene lennünk - sem ingyen csücsülünk a szállodában és ezt el is fogadjuk.
Ebbe tök hülyeség belekeverni a katasztrófahelyzetet, az otthoni állapotokat, meg az afrikai éhezőket...
Chopoker | 2014.02.01. 13:12
eljesen megértem, hogy csalódott valaki, ha így alakul a síszabija, én is az lennék. Szerintem is kicsinyes és inkorrekt a sípályák gyakorlata ilyen helyzetek esetén. Sőt még irónikusak is a baby-lift járatásával.

Nem tudom, hogy mit szólna valaki, ha a Tescóban megrendelné online, előre kifizetve az árút, de a rendkívüli helyzet miatt a hűtendő termékek megromlanának és csak a pékárút szállítaná ki az autójuk, de sajnálattal közölnék, hogy bocs nem tehetünk róla, de a pénz nem jár vissza!

Ettől függetlenül furcsállom, hogy az a végkövetkeztetés, hogy máskor oda biztosan nem mentek, de elfogadom.

Kitartás és türelem mindenkinek!
golo | 2014.02.01. 13:38
Teljesen téves megközelítése a dolognak, hogy fizettél a síelésért, akkor az neked jár. Hát nem. A hegyen mi, emberek csak megtűrt vendégek lehetünk, a természet az úr. Ezt sokan elfelejtik, vagy még meg sem tanulták.
A tanulópályán pedig mindig lehet gyakorolni, hátrafelé siklás, forgatások, stb., én is megtettem, és nem azon siránkoztam, hogy jaj de szar most nekem. Akkor inkább maradj otthon, és nézd a tévét!
Stani | 2014.02.01. 13:42
Ettől függetlenül az időjárás végett, ha nem üzemelnek a liftek azért vissza adják a bérlet árát vagy annak egy részét, pl Kaprun, Stubai...

Mellesleg, ha biztosra akarsz menni, úgy érdemes olyan helyekre foglalni, ahol a szállás nem fent a hegyen van. Nyilván egy Flachauban, Zell am See-ben vagy Saalbachban elég minimális az esélye az ilyen extrém időjárási viszonyoknak, mint Nassfelden a Sonnenalpén.
Chopoker | 2014.02.01. 14:14
Golo!

A felvonók használatáért és nem a síelésért kell fizetni!

Legjobb tudomásom szerint, ha bármilyen (lifthasználattól eltérő) módon feljutsz a hegyre, minden ellenőrzés nélkül és ráadásul jogszerűen síelhetsz akár a pályán is lefelé, használhatsz ingyen parkolókat, WC-ket stb. Vagy nem jól gondolom?

A Te megközelítéseddel nem csak mi, síelők vagyunk a hegyen vendégek, hanem az üzemeltetők is.

Ők is megtűrt személyek, de ha "Természet Úr" azt jelzi, hogy ma NINCS síelés, és ráadásul fokozott veszély VAN, akkor az üzemeltetők NE ÉLJENEK vissza az egyoldalú üzemeltetési szabályok etikátlan kialakításával!

Milyen dolog az, hogy megcsinálnak és kinyitnak egy kirakatpályát legalul és számonkéréskor meg rendőri karjelzéssel dirigálnak?

Ha viszont minden síelő az említett kamupályán spillerkedne (ajánlatod szerint), akkor is szívesen gyakorolgatnál, vagy engednéd oda kezdő hozzátartozóidat, vagy álldogálnál a 15,6 másodperces csúszásod után 86 percet a liftnél?
golo | 2014.02.01. 14:45
Chopoker!
Nem Neked szántam, amit írtam, hanem az eggyel előbbi hozzászólásra reagáltam.
Egyoldalú szabályok mindig is voltak és lesznek, és én is felháborodtam, amikor üzleti érdekből lezártak egy síterületet, miután a napijegyeket már eladták. Az az alkalom is megtanított arra, hogy bosszankodás helyett mindig megpróbáljam kihozni a maximumot a napomból, és ha ez egy mászás, akkor úgy, vagy ha a körülmények ezt nem teszik lehetővé, akkor a tanulópályán. Ez még akkor is egy kiváltság, hogy ott lehetek, sokan nem tehetik ezt meg. Ez az, amit hiányolok sok síelő hozzáállásában, és felbosszant, hogy csak arról írnak, hogy mi mennyibe kerül, siránkoznak, hogy milyen drága, de a hüttézést azért ki nem hagynák.
A kérdéseidre majd inkább személyesen válaszolok, remélem mihamarabb, addig is barátsággal:
Golo
Palika11 | 2014.02.01. 15:07
Szimi!

Szerinted hülyeség belekeverni a kataszrtófa helyzetet, meg az otthoni dolgokat. Lehet. De idahaza tavaly ki fizette vissza a pályahasználat díját, amikor bedugult és ott ragadtak az emberek némi kis hó miatt. Aki nem jutott el a céljához, annak ki és mit fizetett az autópálya üzemeltetőktől szállásra vagy másra? Aki emiatt ott ragadt valahol, ingyen maradt? Ráadásul nálunk a felkészültség maximuma is nulla az ottanihoz képest. Tehát a hazai normál téli dolgokról panaszkodsz, csak most külföldről mert nem úgy alakult ahogy tervezted és szeretted volna.
Pedig nálunk akkor sem volt 2 méteres hó a nagy sík vidékünkön, ahol nem fenyeget lavina sem. Persze nem összehasonlítható. De örülj, hogy még nem fedett be titeket a hó és egyáltalán ki tudtok jönni és nem kell fagyoskodnotok sem. És hogy ezért fizetni kell az tény. Tengerparton esőben se fizeti ki senki a szállásodat, csak mert nem tudsz fürdeni a tengerben és nem úgy alakult a külföldi nyaralásod, ahogy szeretted volna az időjárás miatt. És ahogy te sem, úgy az üzemeltetők sem számítottak ilyen helyzetre!
surfer | 2014.02.01. 15:11
Sziasztok!
Ismét megmutatkozik a magyar virtus,jó kis vita kerekedik, hogy kinek van igaza.
Én is jelenleg, sőt egész szezonban ezen a síterepen tevékenykedek. Azt gondolom mindenkinek picit igaza van.

Azt azért kiemelném, hogy sokak számára hiányzik egy átfogó ismeret ami a sípályákhoz és szállásokhoz hozzá tartozik.
Mindenképpen igaza van az előttem szólónak, hogy "pályaszállást foglaltál"! Sok esetben mindig azt halljuk, pályaszállás mert csak az jó nekünk. Azért mert azt a 10 vagy 15 perces utat is megspóroljuk a téli vakáció esetén.
Csak rávezetés képpen: Kb 12 éve vagyok a karintiai hegyekben, amikor első szezonban ki voltam feltűnt, hogy a bevásárló üzletek parkolójában a helyiek mindig viszonylag távol álltak meg a bejárattól autójukkal és így 20-30m el többet kellett sétálniuk. Nem bírtam ki és megkérdeztem: Miért áll meg ennyire messze hiszen van még közelebb is parkoló hely? A válasz: "mert ott sokan állnak és nagyobb a veszélye, hogy a parkoló autók ajtajait egymás autójához verik és megsérül. Inkább picit sétálok"
A hegyet és az időjárást nem tudjuk megvásárolni, mindig az aktuális viszonyokhoz kell alkalmazkodni. Sajnos ezeknek az elemeknek nem tudunk parancsolni. Mindezek figyelembevételével Pályaszállás esetén elég nagy az esélye, hogy olyan meglepetésben lesz részünk, hogy el sem tudjuk képzeli. Erre szoktam mondani, hogy ez a Természet.
Jelenleg az 5ös fokozatú lavinaveszély van érvényben, ami azt jelenti hogy ennél rosszabb már nem is lehet.
Ha megnyitják pályát és felmész, akkor esel kelsz majd a 2mes hóban, akkor az a baj miért nem kezelik.
Ha elvisz a lavina, akkor miért nem szóltak.
Ha nem engednek fel akkor meg miért nem adják vissza az árát.
Szerintem kijelenthetem, hogy ebben a helyzetben minden baj, mert nem úgy alakul a téli vakáció ahogy elképzelted.
Deeee, épp ezért lesz emlékezetes egy síelés, mert nem hétköznapi időjárás van és láthatjuk, hogy ezt a veszett helyzetet hogyan kezelik.
És megbocsássatok nálunk Magyarországon már 10-20cm hó esetén katasztrófa állapotot hirdetnek. Itt leeseik a 10szerese, komolyabb veszélyfaktorokkal és mindenki végzi a dolgát.
Csütörtök estig végig lehetett síelni a napot, jelenleg 2nap ment a levesbe. De élünk és gyönyörködhetünk a látványban.
Én annak híve vagyok, hogy okos ember mindenből tanulni, és picit felelőtlen kijelentés hogy ide soha többet nem fogok jönni.
Ha van esetleg szakmabeli a házban, akkor üljetek össze és picit ismerkedjetek meg a jelenlegi szituációval. Értem ez alatt a Lavina kialakulásának szakaszait, mit kell tenni mentés esetén, milyen felszerelések vannak, ezeket hogyan használjuk, mélyhó sízés elmélete, stb.
Ha kimehettek a házból, próbáljatok meg építeni IGLo-t vagy vermet.
Higgyétek elég mókás program lenne mindenki részére.
Mindenek ellenére javaslom, hogy ha lejutottál akkor próbáld meg a központi Turizmus irodában (Hermagor Billa mellett közvetlen), vagy lent a kasszánál visszajátszani a bérleteket. Amennyiben a szállóban, szállodában vásároltad meg a bérletedet nem szívesen reagálnak ilyen esetekre, mivel bukják a százalékot.
Rengeteg dolog lenne még, de nem akarok senkit untatni. Inkább szürcsöljetek egy kis forralt bort, jägerteet na meg kakaót. Kapcsolódjatok ki hiszen éppen ezért mentetek, TÉLI VAKÁCIÓ!!!!!
Legalábbis nálunk így megy ez. https://www.hotelandfun.com
Sertz | 2014.02.01. 15:14
Kiváltság közel 80-100e Ft-ot fizetni naponta(4főre), hogy egy 80m-es tanuló lejtőn töltsenek 4-5 napot? Irigylem a pozitív hozzáállásodat! :)
golo | 2014.02.01. 15:34
Az eredeti témához visszatérve... Sajnos ezen a télen ugyanaz a minta imétlődik: Észak-Amerikát nagyon hideg levegő árasztja el, ez kijutva az Atlanti-óceánra a Golf-áramlattal karöltve a szűnni nem akaró ciklonkeletkezés motorja. Ezek az erős ciklonok az előoldalukon igen meleg szubtrópusi levegővel árasztják el Közép-Európát, majd keletre helyeződésük után a hátoldalukon, tőlünk túlságosan messze, az Ibériai-félszigetet hideg levegővel. Ez a Földközi-tenger nyugati részén aztán az Alpok orografikus, perdítő hatására mediterrán ciklont generál. Ez a meleg oldalán nedves levegőt nyom neki az Alpok déli oldalának, amiből ezek a nagy havak esnek. Most azonban a Kelet-Európában egy nagyon masszív blokkoló anticiklon található, ami miatt nálunk napok óta erős DK-i az áramlás és a ciklonok előtt áthatolhatatlan akadályként azokat megakadályozza, hogy a megszokott útvonalukon továbbhaladjanak. Ezért azok napokig egy helyben pörögnek, az áramlás iránya sokáig fennmarad, és ez okozza kis területen a rekord mennyiségű csapadékot. Ez most déli irányú és meleg, a csapadék hője is fűti, és emiatt van északon főn. Ami szerintem még rosszabb, mint ami délen történik. Sajnos az áramlási kép jövő héten sem változik, és kezdődik minden elölről.
surfer | 2014.02.01. 16:41
Hey Sertz!

Az átjárót már újra megnyitották Nassfelden. Holnaptól a pálya újra nyitva,(persze lesznek kivételek) :(
Stani | 2014.02.01. 19:14
Golo, azért múlt hétvégén, illetve e hét elején az észak is kapott is kellően hideg volt;
Kaprun múlt szombaton kb 40 cm hó, de olyan porhó, mint Utahban, fenn még több, folyamatos "face shotok" és -17 fok 3000en. Utána hétfő-szerda meglehtősen télies idő Flachauban, szerdán ragyogó napsütéssel.
Persze pénteken lecsapott a főn, ami az északi völgyek egy részében elvitte a havat, Gastein megint zöld-barna, hó 1200-1400 métertől van, tegnap itt a hóhatár 1500 körül mozgott, fenn a Schlossalmon kb 5 centi friss hó, talán vmivel több, állítólag Sporin jóval több esett. Mindenesetre ma a völgyekben 10-14 fokok voltak pluszban kora délután. Kiv leszek, hogy megy tovább.
golo | 2014.02.01. 20:11
Stani, Gasteint folyamatosan figyelem, és ettől vagyok szomrú. Múlt hét nekünk is jól sikerült, a pénteki lehűlés különösen tetszett, mert másztunk is, de nem izzadtunk :-) Derült volt az ég, de fenn olyan erősen fújt az északi szél, hogy az Ecrins-csúcs fölött gyönyörűszép, bíborszínben pompázó hózászlót figyeltem meg a lemenő nap fényében.
gash | 2014.02.01. 20:33
háhá HÁ ! Ezúton KÖSZÖNTÖM a februári sízőket!
Ha már megfizettétek a tanulópénzt, elmondanám van hó decemberben és márciusban is sőt:áprilisban is !


+ olcsóbb, nincs tömeg, biztonságosabb, és nem lesz a -12 fok miatt rémálom a sízés a gyerekeidnek...
Stani | 2014.02.01. 20:57
Golo, én tegnap voltam Angertalban, sajna szakadt az eső, a vendégek szerint egy nap alatt elvitte a havat, sajnos (fenn persze van).

@Gash

ez szabadtéri sport, havazni ugyanúgy havazhat decemberben, sőt márciusban is, azt hiszem erre teljesen jó példa a tavalyi év, bár abban igazad van, hogy részint kedvezőbbek az árak az említett hónapokban, mint februárban.
sazsolti | 2014.02.01. 21:02
Érdekes vélemény ez a "nem tudsz sielni, de azért érezd jól magad és ne nyávogj, hogy a befizetett pénzedért nem kapsz semmit"...
Miért is áldozott a delikvens többszázezer forintot? Hogy sielhessen. Tud sielni? Nem. Helyette hógolyózzon, építsen hóembert meg iglót?
Azt itthon is meg tudta volna tenni.

Ez a palika-féle hozzászólás inkább azt sejteti, hogy palikának nem telik ausztriai sielésre ezért aki odáig eljutott, az "megérdemli", hogy az időjárás így ki...tt vele. Meg a felvonótársaság. Amely ugyan nem szolgáltat, de a zsét azt lenyeli.
Mindenesetre dögöljön meg a szomszéd tehene is. Amúgy magyar-módra...
Palika11 | 2014.02.01. 22:48
Telne rá, de nem megyek. Tudod miért?! Mert a munkahelyem ilyenkor nyugis, és fölösleges szabira mennem, nem úgy mind december elején és végén a két ünnep között. Amúgy magyar-módra, vagy nem magyarra sem érdkel a szomszéd tehene. Küzdjön mindenki és szerezze vissza ha tudja, én biztos inkább megpróbálnám jól tölteni az időt és nem ilyenen bosszankodnék, amiről ők sem tehetnek (mármint az üzemeltetők).
De akárhogy is, az érdekes, hogy 6 éve jár valaki egy helyre, minden jó volt eddig. Most jött egy ritka dolog, azaz óriási mennyiségű hó, ami miatt nem üzemelnek a pályák, de megvan mindne mégis az emberke bosszankodik. Mit tenne, ha áram se lenne, mint ahogy több helyen nincs is Ausztriában. Akkor még kevesebb lenne a lehetősége. Amúgy pont ránk jellemző Magyarokra az állandó elégedetlenség még ilyen helyzetekben is, amikor mások pont hogy még megértőbbek lesznek.
Chopoker | 2014.02.01. 23:09
Ha nem lenne áram akkor is fizetne érte, persze csak akkor, ha adnak a kezébe egy Duracell batteryt, mert akkor már elmondható, hogy részlegesen szolgáltatnak. Sőt ha nem tudnak kaját a hotelekbe eljuttatni, akkor egy májkrém konzerv ellenében teljes panziót fizetnének. Sör helyett 2Ft-os élesztő és egy hógolyó ellenében teljes italdíjat fizetnének. Este meg TV-zés helyett egymásnak esnének a párok, hogy még születhessenek ilyen elégedetlenkedő magyar balekok, akik eltartják évek múlva is az osztrák sípályákat. Ha meg 6 évig minden jó volt, akkor miért nem váltottak? Megérdemlik! Munkahelyet, házastársat, autót is célszerű a 7. évben váltani, mert mindegyikkel csak a gond lesz!

Ítéletidő van, nem értitek? Nem tehetnek róla. Mindent fizetni kell! Örüljetek, hogy éltek!
sazsolti | 2014.02.02. 00:28
"Ítéletidő van, nem értitek? Nem tehetnek róla. Mindent fizetni kell! Örüljetek, hogy éltek!"

S ha nem lenne hó mert 20°C meleg lenne, akkor is kellene fizetni?
Nem értem ezt az érvelést. Nincs szolgáltatás. Akkor miért is kellene fizetni? Azért mert ott lehet? A szállás és a kaját valszeg fizeti, nem?
bojanika | 2014.02.02. 09:06
Ha egy hat napra szóló bérletből öt napot lehetett síelni, majd a 6. napon is van lehetőség a csúszkálásra, akkor mennyi pénzt szeretnél visszakapni?
Szerintem ezért olcsóbb a bérlet. Nem kell minden napon külön megvenni a jegyet, végigvárni a sort. Ha hat évente elbuksz egy napot a bérletből, az nem olyan rossz arány. Nem mellesleg: nyertél kb 50 eurót a(z) (5) napijegyes síeléssel szemben.
Szerencsés utat haza!
badzoli | 2014.02.02. 10:13
Nem kötelező megvenni a 6napos bérletet. Nekem van olyan haverom, aki tudja, hogy ő a hét közepén ki fog hagyni 1 napot, ezért eleve csak 2-3naposakat vesz.

Az viszont más kérdés, hogy ez valóban katasztrófahelyzet. Erről nem a lift/pálya kezelő tehet. Adott esetben (mint pl ez is most) nem is biztos, hogy képes a pályákat az átlag sízők (pláne az átlag magyar síző) igényeinek megfelelően előkészíteni úgy, hogy a saját emberei életét ne tenné kockára.
Kérdem én az jobb lenne, ha menne a lift, te meg nem tudnál lejönni a hegyről, vagy egy komplett család éves fizetésének megfelelő euróért hoznának le a hegyimentők?

Sokan elfelejtik: a lavina olyan mint a medve. Nem játék.

Jópár éve Tonale-ban volt hasonló szitu, ott 2 felvonóval fel lehetett menni szűzhavazni. Naná, hogy mentünk is. De olyan pályákat nyitottak meg, ahol garantáltan nem volt lavinaveszély!!!

Ilyen időben egy síző/snowboardos alapfelszerelése kellene legyen a lavinaszett: szonda, lapát, jeladó, ABS hátizsák. Nézzetek körbe a boltokban, hogy mennyi egy-egy ilyen cucc. Csak a csipogók 40-50ezernél indulnak, egy ABS hátizsák közel 200ezer! És csipogó, meg hátizsák kell mindenkinek!

Persze, bosszantó, ha szar idő van, de sajnos ez benne van a pakliban. Egy Himalaya expedíció sem kéri vissza a mászási jogért kifizetett súlyos összeget, ha olyan időjárást fog ki, hogy végül mégsem tud feljutni.
Másrészt nyilván tudnának neked az osztrákok is apróbetűs részt mutatni, amiben a bérlet vásárlásakor tudomásul vetted a visszatérítésre vonatkozókat. Jah, hogy nem olvastad? Arról nem ő tehet...
Bata Attila | 2014.02.02. 11:06
a dolog egyébként teljesen egyszerű, el kell olvasni a vásárlás feltételeit, ahol leírják, hogy ilyen esetben pénzt nem adnak vissza. Tudom, ennek elolvasása nem törzsanyag vásárlásnál. :)

Nassfeld esetében: " Payments for tickets will not be refunded in case that lift facilities have to close due to adverse weather conditions or any other unforeseeable events."

Megnéztem hirtelen vagy 9-10 síterep honlapját, mindenhol ez van.
birkasg | 2014.02.02. 11:21
Batus kollega megelőzött :)
Lehet tájékozódni:
http://www.nassfeld.at/de/service/i...mpressum/agbs.htm
netgo97 | 2014.02.02. 12:11
Nagyon kellemetlen helyzet
toci | 2014.02.02. 15:38
Stani, vannak friss/mai hirek? Csutortokon megyunk Kelet-Tirolba es erdekelne, hogyan alakul a kozlekedes es a lavinaveszely arrafele. koszi.
nyugiba | 2014.02.02. 16:01
Ha már valaki ott van ebben a 75-100 évente előforduló helyzetben, talán érdemes elgondolni, hogy mit tud tenni ott és akkor a többi ott levő ember javára. Ha talál értelmes tennivalót, minden családtagnak örök jó emléket adhat, ami a lehető legértékesebb. A közös adás a legszebb élmény!
Stani | 2014.02.02. 16:21
Toci, Kaprunban síeltünk, nem volt idő most élő közvetítésre:) ma nem esett annyi hó, amit vártak, de jövő héten is kell folyamatos havazásokra számítani (szerdáig), napi 10-20 cm, ami fennakadásokat már nem okoz.
ami zárva van :
http://oe3.orf.at/stories/2628461

Kelet-Tiroli útzárakat térképpel itt találod:
http://www.dolomitenstadt.at/wp-con...tent/uploads/2014/02/LAGE...
idavid | 2014.02.02. 16:37
"Azért az a nyamvadt síbérlet egy 4 fős családnak közel 200.000Ft"

Találomra megnéztem pár nagyobb biztosító direkt síelős ajánlatainál az ún. "hóbiztosítás" részleteit: a sípályák lezárását eredményező időjárási körülmények között a hóvihar és a túl sok hó pontosan ugyan úgy benne van a szerződési feltételekben, mint a túl kevés hó...a katasztrófahelyzet egyértelmű, a síterep üzemeltetőjét kicsit győzködve 99%, hogy adnak igazolást a pályák alkalmatlanságáról a rendkívüli helyzet miatt (de szerintem a biztosító se nagyon kekeckedne ilyen triviális esetekben).

Egy nyamvadt, átlagos síelős utasbiztosítás, gépjármű asszisztenciával, 1 hétre egy 4 fős családnál a nevezett 200 eHUF-nak a 8-10%-a.

Ez nyilván azoknak hasznos infó, akik kötöttek ilyen biztosítást már előre, de erről a pontról megfeledkeztek...akik meg nem kötöttek, azoknál felmerül bennem a kérdés: valóban annyira törődik családja biztonságával és anyagi helyzetével, mint itt részletezi? Mert egy esetleges bukás költségéinek a nevezett 200 eHUF-nak a sokszorosára rúghatnak, és ez "bármikor bejöhet" - viszont a biztosítás erre is kiterjed, nem csak a hóhelyzetre...
PEDRO | 2014.02.02. 17:30
Régi vicc jutott eszembe:
Egy férfi előre fizet az öröm lánynak, aki a pénz átvétele után nyomban elszalad. A férfi kiabálni kezd:

-Fogják meg, fogják meg, tolvaj! És valaki d..ja meg, ki van fizetve!
Ancipok | 2014.02.02. 23:39
Mi pénteken indultunk ha, és haza is értünk! 5 napból 5 napot síztünk! Csuda szerencsésnek érezzük magunkat, sajnálom az ott ragadtakat. Tényleg gyönyörű a látvány, de igen pánik hangulatban vágtunk neki a 850 km útnak...tennék föl fotókat, de nem tom, hogy lehet.
Bata Attila | 2014.02.03. 04:02
Szia Ancipok!

Ide nem lehet fotókat beilleszteni, de a fórumba igen. Biztos van annak a síterepnek fóruma, ahol voltál.
tibor76 | 2014.02.03. 10:08
Palika, (már a nick is...) azért kár volt regelned, hogy ideböfögj pár keresetlen mondatot. Ismeretlenül talán nem neked kellene megmondanod, hogy az ember a megkeresett pénzét mire, és hogyan költi el. Lehet te nagyon el vagy anyagilag engedve (bár ilyen stílussal nem tudom hol lehet sokáig pénzt kereseni), de hidd el sokunknak fáj 200 ezret veszni látni, még akkor is ha - sajnos, vagy nem - a síterepek bebiztosítják magukat az ilyen esetekre. Érdekes, voltak, akik képesek voltak józan választ adni, linkelni Felhasználási feltételeket, és nem odahányni, hogy "Öreg, ha nincs pénzed síelni, akkor minek mész?" A komment amire reagáltál szerintem egyáltalán nem volt túlzottan felháborodott, nem mocskolódott, nem hőzöngött. Attól, hogy a síterepnek igaza van, még lehet az eljárása "gusztustalan". Az apróbetűk már csak ilyenek, nekem meg mint felhasználónak had adasson már meg, hogy kicsit bosszankodjak ezen.
golo | 2014.02.03. 11:33
Hihetetlen, hogy vannak, akik még mindig ezen pörögnek. Összesen 2 napig volt zárva a síterep, tegnap már részlegesen, de működött. Akkor most ki veszített itt 200 ezer forintot?

Egyébként én mindig napijegyet veszek, akkor is, ha több napot csúszok, mert történhet bármi, nemcsak rossz idő, hanem sérülés, vagy egyszer-kétszer csak 11-kor megyek ki, amikor már olcsóbb a bérlet és árban máris ugyanott vagyok, mint a többnapos bérlettel. Kockázat nélkül.
Chopoker | 2014.02.03. 14:44
Szerintem itt elvi kérdésről van szó, nem konkrét pénzösszegről és személyről, így ezeket teljesen felesleges boncolgatni. Az meg tényként jelenthető ki, hogy aki ide írt az meg "ezen pörög", függetlenül álláspontjától.

Én vagy megpróbálok valakit/valakiket meggyőzni, vagy feladom. Sajnos itt nem sikerült a meggyőzés, így feladtam.

Felfogtam, hogy azt, aki elfogadhatónak tartja, hogy a nem teljesített szolgáltatásért az előre kifizetett összegből semmilyen módon sem jár visszatérítés/kárpótlás, azt nem fogom tudni meggyőzni ellenkező álláspontomról.

Ha én lennék az üzemeltető, akkor én biztosan tovább próbálnék látni az orrom végénél, és éppen ezt hiányolom a nagy tekintélyű és múltú üzemeltetők esetében. Én pl. jól felfogott üzleti érdekemben azt tenném, hogy egy későbbi időpontban engedném "lesíelni a vis maior" napokat. Evvel épp az ellenkezőjét érhetnék el, mint amit itt hirtelen dühből kijelentett Szimi, a vitaindító.

Apropó, csak bízni tudok abban, hogy szerencsésen hazaértek már, csak egyéb (csalódottsági) indokok miatt nem írt ide azóta.

Goló, én meg ha tehetném szezonbérletet vennék!:-(

Egyébként PEDRO vicce tetszett legjobban, hihetetlen, hogy 2 évesen mennyire igaza van!:-)

Szerintem a lényeg, hogy ne a véleménykülönbségünk miatt fújjunk egymásra, hanem kultúráltan érvelve vitázzunk kedves és közös téli sportunkkal kapcsolatosan.

Jobb telet és szerencsésebb csúszásokat kívánok mindenkinek!
golo | 2014.02.03. 16:25
Jó, akkor most én is abbahagyom. :-)

A szezonbérlettel vigyázz, hogy az Alpok melyik oldalára veszed. Az enyém eddig bukta. :-(

Én pedig minél több maritim, sarkvidéki levegőt kívánok a szezon hátralevő részére!
makan istvan | 2014.02.03. 16:54
Mi tegnap vontuk vissza a rezervàciót az olasz Madonna di campigliobol.sikerűlt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Ski&Bike Nassfeld apartmanok
A Ski & Bike apartmanok Hermagor nyugodt külterületén találhatóak, a nassfeldi sípályáktól 10 kilométerre. 2,3 és 5 fős apartmanok felszerelt konyhasarokkal, wifivel, igény esetén ellátással a szomszédos étteremben.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Falkensteiner Sonnenalpe csillagcsillagcsillagcsillag
A modern 4 csillagos szálloda közvetlenül Nassfeld síterepe mellett található, gyönyörű hegyvidéki környezetben, 1.500 m-es magasságban. Kényelmes szobákat, teljes ellátást, változatos wellness és gyermek szolgáltatásokat kínál vendégeinek.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Al Gallo Forcello csillagcsillagcsillagSuperior
Az Al Gallo Forcello***superior pályaközeli szálláshely 1.530 m-en Nassfeld olaszországi oldalán mindössze 3-400 méterre az első sílifttől és az osztrák-olasz határtól. Egy-két-három-négyágyas szobák, családi szobák, reggelis vagy félpanziós ellátás, kis wellness részleg, saját síkölcsönző várja a vendégeket.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.