Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: egyméteres hóval érkezik a novemberi tél

2016.11.07. Stánicz Balázs

Vasárnap markáns hidegfront érte el Ausztriát, Vorarlbergtől Salzburgon át, egészen Alsó-Ausztriáig havazik és nem csak a hegyekben. A hóhatár sok helyütt 600 méter alá csökkent, délután Salzburg városában is havazott.
Loferen délutánig 20 cm hó esett és szakad azóta is - fotó: ORF
Menetrendszerűen megérkezett a szezon első nagy havazása Ausztriába. Már 500-900 métertől havazik, vagyis a nyugati tartományok nagy része idén először fehér ruhát ölt. A havazás időközben elérte a határ közeli osztrák síterepeket is.

A jelenlegi előrejelzések szerint a szerencsésebb helyeken akár 80-100 cm friss hó sem kizárt kedd reggelig. Ennyi hó jöhet össze Mölltalon és Kaprunban. Kevesebb, de még mindig hatalmas hómennyiségre van kilátás Stubai-on és Hintertuxon, mindkét gleccseren 50-70 cm friss hó valószínű. A normál síterepeken átlagosan 20-40 cm hóra számíthatunk, ennél több eshet Sportgasteinben és Weißsee-n (60-80cm). A nagy hómennyiségekhez hideg is társul, az elkövetkezendő napokban 2000 méteren napközben -8 , -9 fokot mutathatnak a hőmérők, 3000 méteren igencsak télies -15 fok lehet a nappali maximum. A novemberi télnek örülnek a síterepek, elkezdődhet a folyamatos hóágyúzás és ha ilyen marad az idő az idei szezonban, akkor korai szezonnyitásokra készülhetünk.

Ami öröm a sípályákon, az bosszúság az utakon. A vasárnapi havazás kisebbfajta közlekedési káoszt okozott az osztrák utakon. Az A13-as autópályát a Brenner-hágónál átmenetileg lezárták, a továbbhaladást keresztbe fordult kamionok és személyautók akadályozták. A rendőrség szerint több külföldi kamionos és autós még nyári gumival közlekedett, ez okozta a fennakadást.

Délutáni havazás Kaprunban (750m)
Nemcsak Tirolban, hanem a salzburgi A1-esen is a havas autópálya okozott meglepetést az arra közlekedőknek. Több hegyvidéki út csak hólánccal járható, Tirolban többek közt az Arberlgi és Silvretta felé kapaszkodó utak. Salzburgban minden gépjárműre kötelező hólánc használat van érvényben Katschberg felé.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.