Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: novemberi tél fél méter friss hóval

2021.11.02. Stánicz Balázs

Egyik napról a másikra hirtelen tél lett az osztrák hegyekben. Olyannyira, hogy sok 1000 méter alatti völgy is fehér ruhát öltött, idén először. A gleccsereken 30-50 cm friss hó esett.
Mesebeli táj Kals közelében (Kelet-Tirol) ma reggel
Mesebeli táj Kals közelében (Kelet-Tirol) ma reggel
A napsütötte heteket egy markáns hidegfront szakította meg. Ahol hétfő reggel még kerékpárosok használták ki a november eleji napsütést, ott este már hóláncokat kellett szerelni, jó példa volt erre a Tirol és Vorarlberg határán fekvő Arlberg térsége.
Kalkstein (Kelet-Tirol)
Kalkstein (Kelet-Tirol)
A front gyorsan haladt kelet felé és hamar elérte a többi osztrák tartományt is, sok hó esett Tirolban, Salzburgban, Kelet-Tirolban, de szép fehér a táj Karintiában is. Idén először havazott több helyen 1000 méter alatt is, kedd reggelre megannyi alpesi völgy fehéredett ki. Havas volt Saalbach, Zell am See, Saalfelden vagy éppen az olasz-osztrák határon fekvő Sillian városa is.
A Tuxi völgy (Tirol)
A Tuxi völgy (Tirol)
A legtöbb hó - ahogy azt előre jelezték - a Magas Tauernben esett, Kaprunban fél méter. Stubaion 35 cm, Pitztalon 30 cm, Tuxon 30-40 cm friss hó jött össze, ami már igencsak kellett a gleccsersípályáknak.
Sillian (Kelet-Tirol) - a város 1100 méteren fekszik
Sillian (Kelet-Tirol) - a város 1100 méteren fekszik
A friss hónak köszönhetően jócskán javultak a hóviszonyok. A síterepek nem bízzák a véletlenre és hajnal óta a hóágyúk is üzemelnek. A feltételek ideálisak hozzá, hiszen ma 3000 méteren -8 és -10 C fok közt mozgott a hőmérséklet.
Meglepően sok hó esett a Kitzbüheli-Alpokban is; Kitzbühel, Saalbach és Zell am See mérőállomásai is 30 cm friss havat jelentenek a felső részeken (1700-2000 m közt). Hasonló értékeket mutat jó néhány kelet-tiroli és felső-karintiai állomás is.
Obertauern is szép fehér
Obertauern is szép fehér
A következő jelentős hóesésre nem kell sokat várni, már szerda déli óráktól megnövekszik a felhőzet és újabb hóesés veszi kezdetét. Csütörtök reggel Salzburg tartomány északi részén és Felső-Ausztria egyes régióiban akár 800 méteren is havazhat. Dél felé emelkedik a hóhatár; Kelet-Tirolban 1500 m, a salzburgi Lungauban 1600 m körül, míg Karintiában 1400-1900 m közt várható havazás.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.