Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: friss hó érkezik a hétvégére

2023.11.17. Stánicz Balázs

A héten igencsak dinamikusan alakult az időjárás az osztrák hegyekben, míg a hét elején csak a gleccserek magasságában esett hó, az alsóbb részeken az eső, addig ma egy hidegfront hozza vissza a telet a völgyekbe is. Nagyobb hó sem kizárt.
Fehérednek a fenyőfák az osztrák-német határon fekvő Kleinwalstertal (Vorarlberg) régióban - Fotó: foto-webcam.eu
Érdekesen alakult Ausztria időjárása a héten. A hétkezdet kevésbé volt rózsás az alacsonyabb síterepeken, ugyanis egy nyugati front alaposan feltornázta a hőfokokat. A hópelyheknek csak 2000 méter felett volt esélye, ennél is rosszabban jártak a vorarlbergi síterepek, ahol helyenként 2500-2700 méteren volt a hóhatár.
Téli mesetáj az arlbergi Schröcken völgyében (1200 m) - Fotó: foto-webcam.eu
Keletebbre kevesebb eső jutott, így a már nyitva tartó schladmingi hegyek ha nem is szárazon, de megúszták. Itt ma már mínuszok vannak és a hóágyúkat is bekapcsolták. Ugyanis időközben megérkezett a hidegfront, ami ugyan átmenetileg, de visszahozza a telet a völgyekbe is.
Szépen fehéredik a táj a salzburgi Hochkeil síterepén (Hochkönig régió) - Fotó: Berghotel Arthurhaus
Az északról támadó frontnak köszönhetően sok völgy is befehéredhet, a havazás határa egészen 600-1000 méterig lekúszik. A mai és holnapi hóesésből elsősorban Ausztria északi tartománya, tehát Salzburg, Tirol, Vorarlberg, Felső-Ausztria és Stájerország északi régiói részesülhetnek. A friss hó mennyisége szombat estig magasságtól és földrajzi elhelyezkedéstől függően 10-50 cm közt lehet.
Havas táj Obertauernon 1800 méteren - Fotó: foto-webcam.eu
A friss hó mellé hideg is érkezik, 2000 méteren ma délután -6 foknál nem lesz melegebb, szombaton ennél is hidegebb várható, aligha lesz több napközben -8 foknál 2000 méteres magasságban. A ropogós mínuszokat minden bizonnyal mindenki igyekszik majd intenzív hóágyúzással kihasználni.
Nagy lesz a kontraszt Karintia és az északi tartományok közt, a délebbi karintiai hegyekben (Bad Kleinkirchheim, Gerlitzen, Nassfeld) napsütés lesz, a hófelhők csak az északon fekvő karintiai síterepekre jutnak el így Mölltal, Heilgenblut, Turrach
A tél vendégszereplésének gyorsan vége szakad az alsóbb sípályákon, ugyanis vasárnap már egy melegfront követeli a trónt, ami 2000 méteres magasságokba emeli a havazás határát. Ne feledjük, hogy egyelőre még csak november közepe van, ilyenkor megszokott, hogy tartósan télies időjárás csak a magashegységekben uralkodik.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.