Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: valahol már hóágyúznak

2015.11.06. Stánicz Balázs

A hét elején egy-két szerencsésebb helyen bekapcsolták a hóágyúkat, így elsőként dübörögtek a hóágyúk Katschbergen. Azonban nem ez a jellemző, a legtöbb helyen melegrekordok dőltek meg.
Csaknem három hete tart a napos és száraz idő Ausztriában. November első napjaiban a gleccsereken olyannyira száraz volt a levegő, hogy helyenként annak páratartalma 10 % körüli vagy alatti volt. Ezek sivatagokban megszokott értékek. A száraz levegőnek köszönhetően az osztrák gleccsereken továbbra is porzik a hó és a kilátás is nagyszerű. Vasárnap és kedden több, mint 200 kilométerig is eltekinthettünk a magasabb csúcsoktól, így Kaprunból Münchent is lehetett látni. A fönszél az elmúlt napokban rekordértékeket hozott, Bad Gasteinben 20-22 fokot mutattak a hőmérők, több helyütt 2000 méteren is 15 fokban sütkérezhettünk. Mindeközben a völgyekben megült a hideg levegő, különösen Salzburg tartomány déli részén, Lungauban. Tamsweg, Mariapfarr és St Margarethen lakói télies reggelre ébredtek, helyenként -9 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála.

A katschbergiek ki is használták a reggeli hideget és a pályák alján elsőként üzemeltek ebben a szezonban a hóágyúk. Ugyanekkor a 2200 méteres Ainecken az inverzió miatt pólóban napozhattunk. A csendes őszi idő tovább folytatódik, jelentősebb havazásra november közepe előtt nincs kilátás, ellenben a gleccserek a jövő héten friss havat kaphatnak.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.